GYIK « Ölbebaba

GYIK

Az utcán jártunkban-keltünkben, de ismerőseinktől, családtagjainktól is gyakran kapunk a hordozással kapcsolatban kétkedő megjegyzéseket, kérdéseket. Most megválaszoljuk a leggyakoribbakat!

Mikortól lehet hordozni a babát?

Újszülött, sőt, koraszülött kortól! A koraszülöttek testközeli gondozásának módszere a – hazánkban sajnos méltatlanul kevéssé ismert – kenguru módszer (kangaroo mother care, KMC), melyről a közeljövőben tervezünk egy hasonló információs kiadványt készíteni.

Mikortól lehet „ültetve” (azaz függőlegesen) hordozni?

Szintén kezdettől fogva!

Fektetett pózban, vagy más néven bölcsőtartásban a baba nem a legszerencsésebb helyzetben van: lábai ilyenkor összezárva helyezkednek el, ez pedig a csípőfejlődés szempontjából kifejezetten előnytelen, ártalmas. A legtöbb baba nem is szereti a bölcsőtartást: nemtetszését fejezi ki, ha fektetve akarják hordozni. Egyesületünk ezért kezdettől fogva a helyes csípőfejlődést is támogató függőleges hordozást javasolja.

Fontos még megemlíteni, hogy a függőleges hordozás nem ülés, ültetés! Hordozás közben a gerinc és a medence helyzete egész más, mint ülés esetén, és a gyermek hátát és ágyékát a hordozóeszköz támasztja. Tehát a babának egyáltalán nem kell tudni ülnie ahhoz, hogy függőleges pozícióban hordozhassuk!

Miért nem fordítod arccal kifelé? Úgy jobban látna!

Ez a kérdés elöl hordozásnál szokott felmerülni. A babának sem testi sem lelki szempontból nem megfelelő a kifele hordozás: lábai lógnak, gerince természetellenesen hátrafeszül, ha szükséges, sem tudja átölelni az őt hordozó személyt, nem tud hozzá bújni. Ha a babának már igénye van rá, hogy hordozás közben jobban tudjon nézelődni, akkor csípőn vagy háton hordozzuk őt!

Miért háton? Miért nem elöl?

A szülők többsége eleinte általában elöl hordozza a babáját, ez azonban csak egy rövid időszak: néhány hét, esetleg egy-két hónap. Ugyanis attól kezdve, hogy a baba eléri az 5-7 kg-os súlyt, már nem ajánlott elöl hordozni – a hordozó személy gátjának és gerincének védelmében.

Ettől kezdve csípőn vagy háton vigyük a babát! A háton hordozás hihetetlenül nagyobb szabadságot ad az elöl hordozáshoz képest!

De ha háton viszed, nem tudod, mi történik vele!

Aki ezt mondja, egész biztosan nem hordozott még háton. Látni valóban kevesebbet látunk a babából, mintha elöl lenne (ha valamiért mégis arra lenne szükségünk, hogy lássuk, bármikor meg tudjuk nézni egy kirakatban, egy autó üvegében, stb.). Azonban háton hordozáskor is ugyanúgy halljuk, érezzük a babát: pontosan tudjuk, mikor alszik el, vagy éppen ébred fel, mikor ijed meg, mikor nyújtózkodik valami után… Vagyis pontosan tudjuk, mi történik vele. A gyermek pedig az elölhordozáshoz hasonlóan ugyanúgy érzi az illatunkat, hallja a szívverésünket, a hangunkat.

Kap levegőt?

Ez a kérdés leginkább olyankor szokott felmerülni, mikor a baba elalszik a hordozóban, és a szülő a kendőt vagy alvókapucnit a baba fejére húzza, a kicsi arca pedig takarásba kerül. Megnyugodhatunk azonban, mert nem csak a személyes tapasztalatok, hanem tudományos kutatás eredményei is bizonyítják, hogy a helyesen hordozott babák hozzájutnak a számukra szükséges oxigénmennyiséghez, megfelelően kapnak levegőt.

Nem árt a gerincének?

Nem. Egy kutatásban olyan 6-7 éves gyerekeket vizsgáltak, akiket életük kezdetén napi rendszerességgel hordoztak. Az eredmények azt mutatták, hogy a babaként hordozott 6-7 évesek körében nem nagyobb a testtartásbeli rendellenességek előfordulása, mint a teljes 6-7 éves népességben. Hordozással összefüggésbe hozható testtartásbeli rendellenességet pedig egyetlen esetben sem találtak.

Nem kényezteted el ezzel?

Nem. Tévhit a korábbi évtizedek gyakorlata, hogy egy babának meg kell tanulnia letéve, egyedül „ellenni”. A babáknak elemi igényük van szüleik testközelségére, és ennek a szükségletnek a kielégítésével nemhogy hibát vétesz, de a lehető legjobbat teszed a gyermekeddel. (Lásd: A hordozás lélektana) Felesleges attól félnünk, hogy ha hordozzuk a babánkat, akkor úgy magunkhoz láncoljuk, hogy érettségizni is ölben kell majd vinnünk. Épp ellenkezőleg: az életkor előre haladtával, az önállósodás folyamatával párhuzamosan, szükségletei megfelelő kielégítésének köszönhetően a gyermek hordozás iránti igénye fokozatosan csökken.

Honnan lehet megtanulni a helyes hordozást?

Sokféle lehetőség kínálkozik, ha meg szeretnénk tanulni hordozni. Mi nem vagyunk olyan szerencsések, mint az afrikai anyák, akik egész egyszerűen belenőnek a hordozásba: folyamatosan látják környezetükben a hordozók használatát, nagy valószínűséggel már gyerekként is hordoztak (kisebb testvéreiket), sőt saját maguk is hordozott babák voltak egykor. Nekünk valamilyen direkt módon kell elsajátítanunk a „tudományt”: hordozóeszközök használati utasításaiból, kisfilmekből, egy hordozásban járta ismerőstől vagy képzett tanfolyamvezetőtől.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket elemezzük.
Használati útmutató:

 • Elérhetőség: Könnyen hozzáférhetőek. A legtöbb eszközhöz adnak használati útmutatót (nyomtatvány vagy DVD), illetve rengeteg videó található az interneten is különböző kötésekről.
 • Ár: Nem kerül plusz költségbe.
 • Részletek, apró fogások: Nincs lehetőség a részletek, apró, de fontos mozdulatok megfigyelésére.
 • Visszajelzés, korrigálás: Nincs visszajelzés arról, hogy jól csinálod-e, illetve hol kell javítanod.
 • Garancia, megbízhatóság: Sok nyomtatott vagy filmes használati útmutató hibás.

DVD, videó:

 • Elérhetőség: Könnyen hozzáférhetőek. A legtöbb eszközhöz adnak használati útmutatót (nyomtatvány vagy DVD), illetve rengeteg videó található az interneten is különböző kötésekről.
 • Ár: Nem kerül plusz költségbe.
 • Részletek, apró fogások: Nincs lehetőség a részletek, apró, de fontos mozdulatok megfigyelésére.
 • Visszajelzés, korrigálás: Nincs visszajelzés arról, hogy jól csinálod-e, illetve hol kell javítanod.
 • Garancia, megbízhatóság: Sok nyomtatott vagy filmes használati útmutató hibás, illetve nincs garancia arra, hogy a bemutató/segítő személy – gyakorlata ellenére – helyes technikát mutat.

Hordozásban jártas ismerős:

 • Elérhetőség: Jó esetben van a környéken egy baba-hordozó klub, de ez sokaknak nem adatik meg.
 • Ár: Nem kerül plusz költségbe.
 • Részletek, apró fogások: Meg tudod figyelni alaposabban a részleteket, el tudod sajátítani az apróbb fogásokat.
 • Visszajelzés, korrigálás: Folyamatos visszajelzést és közvetlen, gyakorlati segítséget kaphatsz.
 • Garancia, megbízhatóság: Nincs garancia arra, hogy a bemutató/segítő személy – gyakorlata ellenére – helyes technikát mutat.

Képzett tanfolyamvezető:

 • Elérhetőség: Időpontot kell egyeztetni egy tanfolyamvezetővel, aki vagy házhoz jön, vagy egy adott helyszínen fogad.
 • Ár: Meghatározott ára van.
 • Részletek, apró fogások: Meg tudod figyelni alaposabban a részleteket, el tudod sajátítani az apróbb fogásokat.
 • Visszajelzés, korrigálás: Folyamatos visszajelzést és közvetlen, gyakorlati segítséget kaphatsz.
 • Garancia, megbízhatóság: Gyakorlott és képzett segítőtől tanulhatjuk meg a helyes és biztonságos hordozást. (Figyelem! Tanácsadónak, tanfolyamvezetőnek bárki hívhatja magát! Egyesületünk csak egyes hordozóiskolák által képzett szakembereket ismer el, és ajánl. Bővebben honlapunkon tájékozódhatsz.)

Forrás: A cikk megegyezik a Babahordozás információs füzet “Gyakran Ismételt Kérdések” című részletével.



Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.