Az Egyesületről « Ölbebaba

Az Egyesületről

Az Ölelés Babahordozó Egyesület, röviden (vagy ha úgy tetszik: ahogy mi szeretjük) az Ölbebaba 2009-ben alakult meg azzal a céllal, hogy független szervezetként különböző kezdeményezéseken és csatornákon keresztül minél több családdal megismertesse és megszerettesse a babahordozást.

Kik vagyunk?

Mik a céljaink?

Hogyan szeretnénk ezeket megvalósítani?

Miért tesszük mindezt?

KIK VAGYUNK?

Az Egyesületet olyan édesanyák hozták létre, akik gyermeküket/gyermekeiket maguk is hordozzák, és már évek óta azon munkálkodnak, hogy minél több családdal megosszák a babahordozás élményét, közvetítsék annak fontosságát. Azóta egyre többen váltunk/válunk gyakorlott hordozókból tanfolyamvezetőkké, baba- és gyermekhordozási tanácsadókká.

Az Ölbebaba jelenleg ennyi tagot számlál:

… rendes tag
… pártoló tag

Tiszteletbeli tagok:

Prof. Dr. Bagdy Emőke
Ónodi Ágnes
Dr. Ranschburg Jenő †
Turi Nagy Éva

Az Egyesület elnöksége:

Szegi-Holtzinger Zita (elnök)
Dr. Mohosné Kotnyek Orsolya (alelnök)
Dr. Toma Gáborné Ildikó
Fehérvári Szilvia
Szaszkóné Makó Sarolta

Az Egyesületben további feladatokat látnak el:

Önkénteseink

<< Vissza a lap tetejére

MIK A CÉLJAINK?

Legfontosabb célunk a babahordozás népszerűsítése, hogy minél több család megismerje, és magáévá tegye a gondoskodásnak ezt a természetes, testi-lelki biztonságot nyújtó, praktikus módját.

A babahordozás sokak számára még ismeretlen és szokatlan dolog, és mint minden ismeretlen és szokatlan dolgot, rengeteg kétkedés, tévhit lengi körül. Éppen ezért kiemelt célunk ezeket a tévhiteket eloszlatni elméleti tudásunk és gyakorlati tapasztalataink felhasználásával.

A hordozás minél szélesebb körben való megismertetéséhez szeretnénk szakszerű információkat átadni magáról a hordozásról, a hordozási technikákról és az optimális hordozóeszközökről.

A családok és a gyermeknevelésben, gyermekgondozásban érintett szakemberek megszólításával szeretnénk tenni azért, hogy társadalmi párbeszéd induljon meg a témában. Célunk, hogy a babahordozás, valamint az ezt megalapozó kötődő nevelés és válaszkész gondoskodás mind nagyobb teret kapjon a médiában, ellensúlyozva a fogyasztói szemlélet családokra nehezedő nyomását.

Célunk továbbá, hogy a hordozásról szóló információk és eszközök minél szélesebb körben terjedjenek.

Ha egyetértesz céljainkkal, és szeretnél segíteni a megvalósításukban, itt megtudhatod, hogyan támogathatsz minket.

<< Vissza a lap tetejére

HOGYAN SZERETNÉNK EZEKET MEGVALÓSÍTANI?

Ellátogatunk a kismamáknak, szülőknek szóló rendezvényekre (pl. bababörzékre, családi napokra) a „Próbáld ki a babahordozást” akciónkkal, bemutatókat tartunk, személyre szabott (hordozó-) kötési tanácsadást nyújtunk.

Rendezvényeket szervezünk a hordozás, kötődő nevelés témakörében, pl. Nemzetközi Babahordozó Hét, Hordozásünnep.

Honlapot működtetünk, amelyen hordozással, kötődő neveléssel kapcsolatos cikkeket, szakmai anyagokat jelentetünk meg, valamint hordozós tanácsadást nyújtunk.

A médián, illetve az egyesület saját kiadványain keresztül igyekszünk széles társadalmi körökkel megismertetni a hordozást, valamint az Egyesület tevékenységét.

Nyomon követjük a hordozás és a válaszkész gondoskodás sajtómegjelenéseit. A témával kapcsolatban megjelent írásokra olvasói levelekkel és hozzászólásokkal reagálunk, hogy ezzel is bátorítsuk a jó kezdeményezéseket.

Hordozós tanácsadást nyújtunk.

Szakmai párbeszédet kezdeményezünk a családokkal, várandósokkal és csecsemőkkel, kisgyermekekkel foglalkozó hivatások képviselőivel (védőnőkkel, orvosokkal). Megismertetjük velük a hordozás jótékony hatását és a megfelelő hordozóeszköz kiválasztásának kritériumait.

Az Egyesület tagjai számára egyesületi könyvtárat alakítunk ki a hordozás és a kötődő nevelés témakörével kapcsolatos szakirodalomból, lehetőséget nyújtva tudásuk bővítésére.

Együttműködést kezdeményezünk a hordozás hazai képviselőivel, valamint az Egyesület alapelveivel összhangban működő szervezetekkel (pl. La Leche Liga), közösségekkel.

Kapcsolatot és együttműködési lehetőségeket keresünk külföldi babahordozó szervezetekkel.

Ha bekapcsolódnál tevékenységünkbe, itt megtudhatod, hogyan csatlakozhatsz az Ölbebabához.

<< Vissza a lap tetejére

MIÉRT TESSZÜK MINDEZT?

Sokszor találjuk magunkat szembe azzal, hogy a babahordozás csak egy újabb divat. Tény, hogy a modern ember csak nem rég fedezte fel magának ezt a lehetőséget, de a hordozás lényege sokkal régebbi keletű, sokkal mélyebben gyökerezik, ennél fogva sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint ahogy arról a közfelfogás vélekedik.

Meggyőződésünk, hogy szülőként kiemelt feladatunk érzelmi biztonságot nyújtani gyermekünknek. A baba pedig akkor érzi magát biztonságban, ha megértik jelzéseit, és mielőbb választ kap azokra. Úgy születik, hogy teste-lelke a szülei testközelségét várja, ez az igénye ösztönös, elemi. A hordozás, az ölelés biztonsága elmélyíti a teljes élethez szükséges kötődést. A kötődés ugyanis az ősbizalom alapja, amelyből töltekezve kiegyensúlyozott, egészséges lelkű felnőtt válhat belőle. Az érzelmi fejlődés mellett a babahordozás a szociális képességek kialakulását is támogatja, hiszen anyja testéhez simulva a baba részese lehet a felnőtt tevékenységeknek, tapasztalatai közösek a hordozóéval, ugyanazt látják, hallják, észlelik a világból. A hordozásnak fizikai előnyei is vannak: a szülővel való együttmozgás az idegrendszer éréséhez optimális ingerkörnyezetet biztosítva támogatja a mozgásfejlődést. A megfelelően kiválasztott és helyesen használt hordozó harmóniában van a baba anatómiájával, támasztja a gerincet, segíti a csípő és a lábak helyes fejlődését. Mindebből kitűnik, hogy a hordozás tökéletesen illeszkedik az embergyerek anatómiai, pszichológiai, szociális sajátosságaihoz.

A hordozás emellett a családok életét megkönnyítő praktikum is, mely a mindennapi életben szabadságot ad, ezáltal hozzájárul az anyák izolációjának oldásához is.

Egyesületünk a hordozás népszerűsítése során a hangsúlyt nem az eszközre, hanem az emberre, a család egységére és az általa kifejezett kötődő és természetközeli szemléletre helyezi.

Ha még jobban szeretnéd megismerni az egyesületet, itt elolvashatod az Alapszabályunkat.

<< Vissza a lap tetejéreMagyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.