A Mei Tai babahordozókról « Ölbebaba

A Mei Tai babahordozókról

A Mei Tai (kiejtése: méjtáj) egy ázsiai eredetű babahordozó eszköz. Elnevezése kínai eredetű, magyar változatát kötős kengurunak is nevezik, de ez remélem lassan kikopik a köztudatból, lévén rossz képzettársítást eredményez. A kengurunak nevezett babahordozók nem megfelelőek sem a hordozó személy, sem a hordozott baba szempontjából a babahordozáshoz.

Rövidítése: MT vagy összefoglalóan ABC (Asian baby carrier).

Használata némiképp magától értetődőbb, mint a hordozókendőé, hiszen megkötési módjai korlátozottabbak. Nem a hordozókendő helyettesítése a cél, hanem a megfelelő babahordozó eszközök tárának bővítése. Kiválóan megférnek egy átlagos babahordozó családban a hordozókendők, MT-ok és csatos hordozók is egymás mellett. Használatukat az adott szituációhoz igazítjuk.

A MT használatához a babának nem kell tudnia ülni, ez minden megfelelő hordozóeszköznél igaz. A jó MT is biztosítja a kívánt széles terpeszű testtartást, és nem egyenesíti ki a baba gerincét, viseléskor a baba hozzánk simul, testét mindenhol egyenletesen öleli körül és támasztja a MT. A baba súlyát a MT egyenletesen oszlatja el, több súlyt helyezve a vállra és a hátra, kevesebbet a derékra. A baba az összes hordozási változatnál arccal és testtel a hordozó személy felé forduljon, ne fordítsuk sosem arccal kifelé!

A babát MT-ban kb. 7 kg-s súlyig hordozhatjuk elöl, utána háton hordozzuk, vagy amennyiben hasznosnak tűnik, csípőn. A biztonságosan megvarrt, megfelelő anyagú MT-ban 20 kg-s súlyig hordozhatjuk a gyermekünket.

EREDET

Ázsia, Kína. A Mei Tai kantoni eredetű szó, jelentése: háton megkötött babahordozó (‘meh d-tai’ = a sling to backcarry a baby in) Az eredeti Mei Tai-ok minden párnázást nélkülöztek, ma már nem találnánk őket kényelmesnek, az egész hordozó anyaga vékony volt, a body kis méretű. Akik használták, vélhetőleg keveset törődtek a komforttal, és amúgy is vastag ruha fölött viselték. A múlt században vált ismét népszerűvé Ausztráliában az 1960-as években, világszerte pedig az utóbbi 5-10 évben terjedt el.

FELÉPÍTÉS, MÉRETEK

Jellemzően négyszög alakú body (ez maga a Mei Tai “teste”), 2 derékpánt és 2 vállpánt.
Részletesen:

 • Body: 2-3 réteg ugyanabból az anyagból, mint a pántok, ill. 2 réteg pántanyag között 1 réteg puha anyag, a külső felén pedig dekoranyag. A dekoranyag szinte bármilyen lehet, csak ne legyen csúszós. A body alakja alapvetően négyszögletes, de számtalan variációban jelenhet meg, oldalt ívelt, paneles, felül ívelt, kapucnis, stb. A body alsó része, ami a derekunknál van, kb. 35-40 cm széles (bébi Tai-nál 30 cm körüli). A body magassága 40-50 cm, attól is függ, hogy ívben vagy egyenesen végződik felül.
 • Pántok: a body-hoz kapcsolódnak kb. 120 fokos szögben, 2 derékpánt és 2 vállpánt van. A derékpántok hossza kb. 70-85 cm (1 pánt hossza a body szélétől mérve), a vállpántoké 180-210 cm. A vállpántok azon része, ami a vállunkra esik, egy kb. 50 cm-es szakaszon párnázott. A pántok szélessége általában 9-10 cm.
 • Extrák: kapucni (többféle megoldás, forma), lábpárnázás a body oldalán.

ANYAG

A MT anyaga (a dekoranyagon kívül) ideális esetben kb. 300 gr/nm területi sűrűség feletti (kivétel: hordozókendőből készült MT), beavatott 100% pamut, legjobb esetben ökopamut. Szövés tekintetében több lehetséges anyag használható:

 • Canvas (vászon)
 • Twill (keresztsávoly szövésű)
 • Hordozókendőből készült
 • A body panelje lehet solarveil (UV-szűrős anyag)
 • Kordbársony

A varráshoz 100% poliészter összetételű, 80-as vastagság feletti, ipari varrócérna szükséges. A párnázásokhoz 100% poliészter összetételű anyagot szoktak használni.

TÍPUSOK KÜLÖNBÖZŐ SZEMPONTOK ALAPJÁN

Kialakítás:

 • Kapucnis
 • Ívelt tetejű
 • Kapucnis+ívelt tetjű
 • Paneles ( a body szélén más az anyag, mint középen)
 • Formázott body-jú
 • A body alakja négyszögletes, felül ívelt, oldalt ívelt, szélesebb-keskenyebb

Komfort:

 • Bélelt derekú
 • Béleletlen derekú
 • Lábpárnázásos
 • Lábpárnázás nélküli
 • Széles, párnázatlan vállpántos (jellemzően hordozókendőből készült)
 • 9-10 cm széles, párnázott vállpántos

Méret (body nagysága):

 • Bébiméret (3,5 kg-10 kg vagy újszülött kortól kb. 1 éves korig)
 • Normál méret (3-4 hónapos kortól 2,5 éves korig, a súly nem releváns)
 • Totyogó méret (2 éves kor fölött, ill. kifejezetten nagy termetű gyerekek számára, 20 kg-s súlyig)

Különleges változatok:

 • Hosszított pántos nagy termetű hordozószemély számára
 • A body külső részén zseb található
 • Nyári változat: solarveil (UV-szűrős anyag) paneles
 • Téli változat: Minky/polár anyag a baba oldali részen
 • Cserélhető dekoros: a dekoroldali rész tépőzáras vagy patentos megoldású

VÁLTOZATOK, HIBRIDEK, ROKON HORDOZÓESZKÖZÖK

 • Derékrészen csatos, vállpántos (Mei Tai és SSC keveréke. SSC=Soft structured carrier, vagyis csatos babahordozó).
 • Hordozókendő anyagból készített MT: ideális lehet pici babák hordozásához, 7-8 kilós súlyig. Ha az egész MT hordozókendőből készül, széles pántokkal, akkor ez a felső súlyhatár. Ennek is sok variációja van, a lényeg, hogy ha a MT szabását közelítjük meg egy 1-2 rétegű body-val rendelkező, ilyen anyagú MT-jal, aminek a vállpántjai sem párnázottak, pont a kendőnek a súlyeloszlatási képességét veszítjük el, amit a hordozókendő a többszörösen átlapolt, szélesen kiterített, vagy a 70 cm-es szélességet ráncolva kötés általi súlyeloszlatással nyújt.
 • Onbuhimo: a MT body-jának az alján, a két oldalt derékpánt helyett fém karikák vannak. Ideális kismamáknak, ill. olyanoknak, akik előnyben részesítik a csak vállra, hátra terhelést.
 • Podaegi: Csak vállpántjai vannak, és hosszú a body-ja. Hasonlóan kötjük, mintha MT lenne, de nem kötünk semmit a derékra.

MIRŐL ISMEREM FEL A JÓ MEI TAI-T?

Első pillantásra a jó MT robosztus felépítésű, strapabíró, nem vékony, összeeső anyagú, a pántok nem rugalmas anyagúak, a pántok nem túl éles szögben kapcsolódnak a body-hoz. Az egész hordozónak van egy bizonyos súlya, kb. 800-1000 g között. A pántok nem “tűnnek el” a markunkban. A súlyt viselő részek anyaga sem csúszós, sem túlságosan tapadós. A vállpántok nem túl rövidek, legalább 1,8-2 m hosszúak. A body nem szimpla, vagy 2 vékony dupla anyagból áll (kivétel a hordozókendőből készült MT). Felvéve a body legalább a hóna aljáig borítja be a babát. A babát a vállpántok és a body rendesen felkötve nem szorítja össze felül, és nem is enged neki nagy mozgásteret (nem inog a baba feje, felsőteste). A body rásimul a babára, és a baba nem “esik össze” a kötésben. A vállpántok láthatólag megerősített varrással kapcsolódnak a body-hoz. Felvételkor megfelelő terpeszt biztosít a babának, akármekkora is a gyerek, a lábai nem lógnak, még akkor is, ha már nem teljesen térdhajlattól térdhajlatig támasztja meg a body alsó része. A varrás egyenletes.
Rövid használat után a jó MT ott marad, ahova kötöttük, nem nyúlik meg, nem lazul ki. Megfelelő kötésnél a vállpántok nem csúsznak le a baba popsiján, nem “batyusodik be” a kötés, hacsak nem kifejezetten batyusra kötöttük. A pántok anyaga nem vágja a hasunkat, vállunkat. A vállpántok nem csúsznak le a vállról (lehetséges ezt orvosolni, lexi-twist kötéssel).

Huzamosabb használat (pár nap múltán, mosás után): a pántok nem terhelnek egyenetlenül, a vállpántok nem gyűrődnek, esnek össze kisimíthatatlanul. A cérna nem pattogzik a varrásoknál. Mosáskor nem ereszti a színét az anyag jelentősen, ha rendesen be van avatva. A puhítások, bélések nem mozdulnak el a helyéről (pl. Vállpántok párnázása, body bélése), a vállpánt nem csavarodik el. A jó MT használtan is megőrzi értékét.
Kerüljük el az aukciós oldalakon olcsón hirdetett, néhány darabos példányszámban, maradék anyagokból készített, használati utasítást nélkülöző termékeket. Ennél az árunál fokozottan érvényes az az alapelv, hogy megbízható, referenciával rendelkező, legális vállalkozást régebb óta működtető szakember által készített MT-t vegyünk, vagy tanácsadással egybekötött beszerzési forrásból szerezzük azt be. Ha használt darabot vásárolunk, akkor is utána lehet keresni a terméknek az interneten.

Írta: Haypál Orsolya

Folytatás: A Mei Tai használata2010. július 11. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.