A Mei Tai használata « Ölbebaba

A Mei Tai használata

ELÖL HORDOZÁS

Alapkötés

A MT -t kössük fel a derekunkra, a MT bodyja előttünk lóg, a derékpánt csomója a derékon hátul van. A babát öleljük magunkhoz, a body-t rhajtsuk rá, a vállpántokat keresztezzük a lapockánkon és hozzuk előre egyszerre a baba lábai felett, vezessük el a popsiján kisimítva keresztezve, és a lábai alatt vezessük újra hátra és csomózzuk meg.

Változatok

 • Kötény stílusú (apron-style) vs. állított derekú felkötés (bélelt derekú MT-nál)
 • Baba hátán kiterített, szélesen elvezetett vállpántos kötés (pici babáknál , 3-4 hónapos korig lehet)
 • Lexi-twisttel kötött vállpántos kötés: a két pánt egymáson átvetése és megcsavarása (ha nem akarjuk kiteríteni)
 • Nem ajánlott: Láb alatt elvezett vállpántos kötés és baba hátán csomó vagy masni kötése. Ezek nem biztonságos ill. nem kényelmes, fix kötési módok.

HÁTON HORDOZÁS

Alapkötés

A MT-t kössük fel a derekunkra, a MT bodyja a hátunk mögött lóg deréktól lefelé, elöl van a derékpánt csomója. A babát vigyük hátra, és addig tartsuk, amíg fel nem hajtjuk rá a lábai között a body-t. Fogjunk át a baba hátára a body-n keresztül, msáik kézzel dobjuk előre a pántokat. Ha mindkét pántot elkpatuk elöl, elengedhetjük a babát. A vállpántokat fogjuk meg két kézzel közel a vállhoz és ugráltassuk bele a babát, hogy megfelelő magasságba kerüljön. Vezessük hátra egyesével a vállpántokat (addig a másik pántot a térdeink között szorítsuk) a baba lábai felett, a popsiján keresztezzük kisimítva, majd hozzuk előre a lábai alatt. Elöl csomóval fejezzük be.

Változatok

 • A baba hátra kerülése a MT segítsége nélkül: hónalatti hátragörgetés vagy keresztezett fogással váll fölötti hátralendítés.
 • A baba hátra kerülése a MT segítségével:
 • Kanapéról felhúzott “biztonsági” kötés: a MT-t a babával együtt egy kanapéról húzzuk fel a hátunkra. Először itt is a derékpántot kell megcsomózni.
 • Elölről hátra forgatás a MT vállpántjainak baba körül összefogásával: elölről kezdjük és a MT vállpántjait használjuk segítségként a hátrajuttatáshoz.
 • “Laza kendős” hátravétel: a MT-ra ráfektetett babát a MT felső részének segítségével, hóna alatti keresztfogással juttatjuk hátra. Ekkor is először a derékpántokat kötjük meg, miközben feszesen tartjuk a vállpántokat a térdeink között
 • Mellkason keresztezett kötés: a vállpántokat nem hátizsákszerűen, hanem a mellkason keresztezés után vezetjük hátra.
 • Lexi-twisttel kötött pántok használata
 • Vállpántok elvezetése elöl: Tibeti befejezés (nem a derekunkon fejezzük be, hanem a vállpántokat tovább hozzuk fel, és átvezetve a hónunk alatt hátrainduló válpántrészeknél felül, a mellkas felett megcsomózva fejezzük be a kötést.
 • Magas háti kötés: Ennél a derékpántot a mellkas felett csomózzuk meg, a vállpántokat meg a végén a has alatt.
 • Nem ajánlott: Láb alatt elvezett vállpántos kötés (ld. Elöl hordozás).

CSÍPŐN HORDOZÁS

A MT-t kössük fel a derekunkra úgy, hogy oldalra lógjon le a body. Ültessük a babát a csípőnkre és karoljuk át. Az elöl lévő vállpántot vigyük a másik oldalra, vessük át a vállunkon hátra. Még mindig tartsuk a kezünkkel a babát, és a hásó vállpántot vezessük el a derekunkon hátul. Hozzuk előre mindkét vállpántot és ugyanúgy kiterítve, a baba popsiján keresztezve, majd a lábai alatt elvezetve cosmózzuk meg a másik oldalon, mint amelyiken a baba van. Ezt a kötést viszonylag ritkán használjuk, nem kifejezetten ideális MT-jal.

TIPIKUS HIBÁK MEI TAI KÖTÉSNÉL, VISELÉSNÉL

Felvételkor ne csak simítsuk a pántokat, hanem a felkötés alatt végig tartsuk meg azt a feszességet, amit beállítottunk. Elöl hordozásnál a baba feje puszimagasságban legyen, ha feljebb van, megérett a helyzet a háti hordozásra, ha lejjebb van, akkor lóg rajtunk a baba, vagyis laza a kötés (kivétel: hosszú felsőtestű, ill. nagy termetű hordozó személy: náluk elképzelhető, hogy nem lehet egy viszonylag kis babát megfelelő magasságba helyezni). Háton hordozásnál ne lógjon lejjebb a baba popsija, mint a sajátunk… Ideális, ha egy 1-2 év körüli babát olyan magasságba kötünk, hogy ki tudjon látni felül. Ennél kisebb babák oldalra tudnak csak tekintgetni, de ez nem baj. A baba ne ferdüljön el a kötésben, neki sem kényelmes, nekünk is egyenetlen terhelést ad. A baba feje mindig legalább félig látszódjon ki a MT-ból! Pici, felsőtestét még nem megfelelően tartó babának ne vigyük el a hóna alatt a body felső részét. Elöl hordozásnál ne a baba hátán kössük meg a vállpántokat, hanem vezessük hátra egy keresztezés után. Úgy kössünk, hogy mindketten kényelmesen tudjunk lélegezni…

KÜLÖNBÖZŐ KORÚ BABÁK HORDOZÁSA MEI TAI-BAN

Bébi Tai

Kb. Újszülött kortól 1 éves korig. Ugyanolyan szabás és párnázás, de alacsonyabb és keskenyebb body. A karjait kis korban (kb 6-8 hónapos korig) nem fogja kitenni a body tetjén, így a megfelelő MT kapucni nélkül is megtarjta alváskor a fejét.

Mei Tai

Kb. 4 hónapos kortól a hordozási időszak végéig (20 kg-s súlyig). Ha a baba épp hogy csak belenőtt a MT-ba (a terpeszéhez igazítható a MT szélessége), gyakran túl magas neki a body. Ekkor úgy kötjük, hogy amikor feltennénk a derekunkra állítva a derékpántot, ugyanabba az irányba még egyet hajtunk, így rövidítve a body-t. Nagy gyerekek eleve kiteszik a body felső része felett a karjukat, a kötés ebben nem akadályozza őket. Igazítsuk úgy a body hosszúságát, hogy ne vágja a hóna alatt a tetje, ha kiteszi a karjait. Alváskor használhatjuk a kapucnit (alvócsuklyát), de sok baba a hordozó személyre ráborulva alszik, és az ív, ha bent vannak a karok, amúgy is tartja a fejét. Vagyis a kapucni hasznos, de nem nélkülözhetetlen kiegészítő.

A MEI TAI TÁROLÁSA, TISZTÍTÁSA

Ha a MT használaton kívül van, de nem akarjuk levenni, a derékpántot magunkon tartva, görgessük fel a body-t, és a vállpántokat is vezessük el a derekunk körül, majd kössük meg.

Ha a MT-t eltesszük pl. a tároló zsákjába, érdemes négyfelé hajtani, és körécsavarni kisimítva a derékpántokat (ezek rövidebbek), majd a vállpántokat.

Ha a MT piszkos lesz, érdemes helyi tisztítást végezni, mert vannak tipikus koszolódási helyek: a vállpántok vége és a body felső része, ahol rágcsálhatja a baba. Langyos, szappanos vízzel mossuk át, és öblítsük ezeken a részeken. Ne mossuk túl gyakran, felesleges. Ha szükséges, mosáshoz tegyük párnahuzatba, hogy ne csavarodjanak meg a pántok, és mossuk ki mosógépben 30 fokon folyékony mosószerrel, öblítőt mellőzve. Alacsony fordulatszámon centrifugáljuk, kiterítve-lógatva szárítsuk. A kizárólag pamut anyagú részeken vasalhatjuk is.

BIZTONSÁGI FELHÍVÁS

A MT nem sporteszköz, futáshoz nem ajánlható, kerékpározni MT-jal csak saját felelősségre lehet, mi nem ajánljuk. A MT-t tapasztalatlan hordozó személy eleinte kizárólag felügyelet mellett próbálja használni, ez fokozottan érvényes a háti hordozásra. A MT-t kizárólag függőleges testhelyzetben lehet viselni, ez vonatkozik a hordozott babára és a hordozó személyre egyaránt.

Írta: Haypál Orsolya2010. július 11. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.