Esély – gyerekeknek, anyáknak, családoknak « Ölbebaba

Esély – gyerekeknek, anyáknak, családoknak

Szeretnénk bemutatni nektek partnereinket. Legyen köztük az első az Esély Közösségi Egyesület, mely a kezdetek kezdetétől fészket biztosított nekünk. Fogadjátok szeretettel:

Gyerekház, anyaközpont és roma lakásétterem a ferencvárosi Tűzoltó utcában

Van egy világ, amivel párhuzamosan létezünk. A mélyszegénység mindent behálózó, körmönfontan kiépült struktúrái körbevesznek minket, de csak annyit látunk belőle, ami feltűnő, hangos, sajnálatra vagy felháborodásra méltó – kinek-kinek ítélete, hite, gondolatai szerint.

Ma Magyarországon négymillió ember él a 68 ezer forintos jövedelmi létminimum alatt. 1,2 millió ember él mélyszegénységben – vagyis olyan körülmények között, ahol a minimális létfeltételek sem adottak, nincs biztonságos lakhatás, nincs rendszeres étkezés, nincs fűtés, nincs, nincs semmi, ami a kiszámítható, élhető élethez alap lehetne. A magyar gyerekek egyötödéről beszélünk – több mint tízezer gyerekről, aki éhezik. Aki nem kapott esélyt arra, hogy mindennap jóllakjon, hogy nyugalomban, biztonságban nőjön fel.

A lakásétteremben beszélgető emberekSokan vannak ebben az országban, akik változtatni akarnak ezen a helyzeten – sok fontos, jó kezdeményezés működik országszerte. Az egyiket szeretnénk itt bemutatni – rövid beszámolónk helyszíne a fővárosi Tűzoltó utca, az ESÉLY Közösségi Egyesület programjai. Van itt gyerekház, anyaközpont, roma lakásétterem, tanoda, és a Közért Egyesülettel együttműködésben működik itt egy ifjúsági információs iroda is. A Közért Egyesület egy időben az Ölbebaba Egyesület találkozóinak is helyet biztosított: az alakuló közgyűlésünket is itt tartottuk, valamint mindannyiunk számára emlékezetesek az egyesület közösségi kávézójában (ami most a roma lakásétteremnek ad helyet) eltöltött heti találkozóink. Különböző programokat is szerveztünk itt – szeretjük a helyet, és úgy gondoljuk, nagyon fontos munkát végeznek. Programjaik közül kettőt szeretnénk bemutatni, amelyek az Ölbebaba Egyesület szorosabb profiljához kapcsolhatóak: a babák és anyák esélyeit biztosító projekteket.

Ferencvárosi Biztos Kezdet Gyerekház és Anyaközpont

A Gyerekházban játszó kisgyermekA gyerekek fejlődése öt éves korukig a leggyorsabb, egyben legérzékenyebb. Ekkor tanulnak meg beszélni, járni, és a játékon keresztül ekkor fedezik fel a világot. Ha megfelelő személyi és tárgyi környezet veszi őket körül, képességeik kibontakozhatnak, így az iskolában, az életben, a munkában nagyobb eséllyel lesznek sikeresek, boldogok. Ha nem, lemaradnak, hátrányaikat az iskolarendszer képtelen ledolgozni.

A szegénység generációk közötti ördögi körét meg kell törni, éspedig a legfiatalabb életkorban.

Ez a felismerés hívta életre a Biztos Kezdet Programot. A Biztos Kezdet Program gyökerei Angliába nyúlnak vissza: a Sure Start Program ott már több évtizedes múltra tekinthet vissza. A magyarországi Biztos Kezdet Gyerekházak szakmai programját az angol tapasztalatok alapján honosították meg Magyarországon – természetesen a helyi adottságok, a magyar viszonyokból származó eltérések figyelembe vételével. Ma Magyarországon országszerte vannak már gyerekházak – az ESÉLY Közösségi Egyesület a budapesti kilencedik kerületben, Ferencvárosban működtet egyet.

Ez a gyerekház egyben anyaközpont is: délelőttönként a magyarországi Biztos Kezdet Program elvei szerint működtetik a helyet az ott dolgozó szakemberek, délutánonként pedig a helyi kezdeményezésekre támaszkodó, közösségfejlesztő hatású, önsegítő csoportként is definiálható anyaközpont lesz belőle. A kettő persze nem különíthető el ennyire egyszerűen: ugyanazok a családok járnak a programokra – a környék mélyszegénységben élő, sokgyermekes, roma és nem roma lakói.

Két kisgyermek mosolyog egymásraA gyerekház alapelve: a még nem óvodás korú gyereket az édesanyjával együtt a leghatékonyabb támogatni, a baba-mama együttlétben, a közös játék során lehet igazán jól behozni azokat a hátrányokat, amelyek a halmozottan hátrányos helyzet velejárói lehetnek. A gyerekház igazából olyan, mint egy játszóház – szabad játékra is ad lehetőséget, de az itt dolgozók mindig figyelnek, hogy a kevésbé kreatív, az eszközökkel és játékokkal szemben tanácstalan édesanya-gyerek párosoknak segítsenek. Vannak szervezett programok is: kézműveskedés, a jeles napok köré épülő projektek, kirándulások, közös főzések. És van közös tízórai is. Mert szegény gyerekekről, családokról beszélünk – akik sokszor a szó szoros értelmében éheznek. Éppen ezért lehet itt mosni is – hiszen sok idejáró családnak nem evidencia még most sem, a XXI. században akárcsak a saját mosógép (sokszor még a lakásba bevezetett folyó víz sem…). Régebben szociális ügyintézésre is lehetőség volt – most már ezt leginkább a kerületi gyermekjóléti szolgálattal együttműködésben végzik az itt dolgozók, és igyekeznek a konkrét ügyintézést nem a gyerekház keretein belül végezni. A gyerekház célja: játszani. Együtt, babák és mamák. És a játékon keresztül fejlődni, felnőni, tanulni, tapasztalni.

Ez azonban csupán a gyerekházak mindennapos, könnyen látható (de nehezen elvégezhető) munkája. A jól, hatékonyan működő gyerekház, mint amilyen a ferencvárosi is, három fókusszal dolgozik: az első a gyerek és családja, a második a helyi közösség, a harmadik pedig a helyi szakemberek hálója.

Roma fiatalok zenélnekA Ferencvárosi Gyerekház mindig is kivételnek számított a Biztos Kezdet Programban, hiszen itt, ellentétben a legtöbb egyéb kezdeményezéssel, folyamatosan nagy hangsúlyt fektettek a szociális munkára, annak egyéni, csoportos és közösségi formáira is. Adódik ez természetesen abból a tényből, hogy az egyesület munkatársai között nagy számban találhatóak szociális munkások, akik hisznek abban, hogy a család, mint egység, komplexen kezelendő, és a gyerek nem „fejleszthető” anélkül, hogy a családot be ne vonnánk a „munkába”. Ez nagyban összecseng a Biztos Kezdet Program alapelveivel is – ugyanakkor a program kidolgozói elsősorban mégis bölcsődei gondozókat, óvodapedagógusokat, pszichológusokat képzeltek el, mint ideális gyerekházi munkatársakat. A Ferencvárosi Gyerekház több éves munkája bebizonyította, hogy egyik specifikus szaktudás sem hagyható ki a hatékony gyerekházas munkából: a gyerekprogramok tervezéséhez, animálásához tökéletes az a szaktudás, amit a bölcsődei gondozók, óvodapedagógusok birtokolnak – ugyanakkor a halmozottan hátrányos helyzetű családok bevonásához, aktív részvételének eléréséhez szükség van szociális munkásokra is.

A gyerekházban és a vele szimbiózisban létező anyaközpontban folyamatosan megfordulnak különböző szakemberek – a kerületi gyerekjóléti szolgálattól, a védőnői szolgálattól… Sokan jönnek, jöhetnek ide, hogy tudásukat, naprakész információikat megosszák az itt kialakult anyacsoporttal – egy olyan közegben, ahol a párbeszéd talán hatékonyabb, ahol a tanácsadás személyre szabottabb, és ezért talán valóban eléri célját. Nagy büszkesége a gyerekháznak, hogy önkéntes segítői között dúla és hordozási tanácsadó is van – és kölcsönözhető hordozóeszközei is. Van itt adományban kapott hosszú és rövid kendő, valamint mei tai is.

Egy kopott babakocsi lóg több méter magasban, fennakadva egy kábelenA hordozási tanácsadónak nincs könnyű dolga itt: a hordozás történetét ismerve, Európában a gyerekek testközelben hordozása jó pár évszázada már a szegények attribútuma. A babakocsi társadalmi presztízs is – minél jobb legyen, minél drágább, annál jobban gondoskodsz a gyerekedről. És miért lenne ez máshogy az itteni családok között? Sőt, itt él leginkább: a babahordozásról szóló, egyre szaporodó cikkek elkerülik az itteni családokat, ugyanakkor az a társadalmi nyomás, hogy a babakocsi az olyan dolog, ami „muszáj”, az nem. És minél szegényebb valaki, annál fontosabb neki, hogy a presztízs fogyasztási cikkeket valahogy előteremtse – annak pedig még inkább, aki olyannyira fontos neki, mint a családnak, az anyának a gyerek. Hiába hát, hogy a testközelben tartás ösztöne még erősen jelen van a mélyszegénységben élő családok körében (gondoljunk csak a sztereotípiákra – „egyfolytában lóg a kezében a gyerek” stb.) – attól még a hordozókendő egy idegen eszköz. Ezt az idegenkedést próbálja a mindennapokban feloldani a hordozási tanácsadó több-kevesebb sikerrel. A gyerekház berendezésének része több hordozott baba-kép is, amit az Ölbebaba Egyesülettől kapott a hely – egy régi-régi Nemzetközi Babahordozó Hét képei találták meg helyüket itt a falakon.

A gyerekházban található hordozóeszközöket kölcsönözni lehet – ha esetleg az olvasók között vannak olyanok, akik szívesen adományoznak használható, jó állapotú kendőket, mei taiokat, vagy esetleg bármilyen (megfelelő minőségű) csatos hordozót, ne habozzanak – jó helyre kerül az adományuk, fontos, jó munkát segíthetnek vele.

A Ferencvárosi Gyerekház közösségi munkáját az Anyaközponton keresztül fejti ki: egy olyan önsegítő női közösségnek ad teret, időt és támogató szakértelmet, ami abban segíti a Tűzoltó utcai asszonyokat, édesanyákat, hogy a bennük meglévő erőt, a családfenntartás napi harcában folyamatosan megmutatkozó pozitív tulajdonságokat felismerjék, és minél hatékonyabban kiaknázhassák. A közösség segít abban is, hogy utat találjanak a mélyszegénységből – már amennyire ez az egyénen múlhat. De segít a közösség abban is, hogy olyan támogató légkör jöjjön létre, amiben jó létezni, amiben megélhető a mindennapok öröme. És természetesen segít az Anyaközpont a hétköznapok problémáiban: információval, munkakereső szolgáltatással, képzésekkel, mosási lehetőséggel, ruhabörzével. És a legfontosabbal: hogy mindezt nem egy „Szakembertől” kapják – hanem egymástól, egymást támogatva, erősítve. Itt az használhatja a telefont, aki valamit tett érte (elmosogatott, részt vett egy kézműves programon, segített anyatársának valamiben). Az vihet ruhát, aki hoz érte cserébe egyet. Itt nem „kliensek” vannak.  Nők, anyák, társak.

Romani Platni – az első roma lakásétterem

 

A lakásétteremben beszélgető emberekAz anyákra épít a Romani Platni is – ez az első magyarországi roma lakásétterem, amely máris olyan nagy sikereket ért el, hogy az egyes vacsorákra hónapokkal előbb kell bejelentkezni. Ez egy olyan kezdeményezés, amely a legegyszerűbb módon próbálja eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyeket  a cigánysággal szemben tanúsít az emberek többsége. A családi összejövetelek, a baráti partik, a nagyobb házibulik legnépszerűbb és legvidámabb helyszíne a konyha. Minden nagy kérdés ott dől el, minden világmegváltó ötlet ott születik, és az a legjobb intim beszélgetések helyszíne is egyben. Ezekből az alapgondolatokból kiindulva megalkották azt a helyet, ahol mindezeket roma emberek társaságában, az általuk készített ételek mellett, velük közösen vihetjük véghez, megismerve Őket, szokásaikat, történeteiket, zenéjüket, egyszóval kultúrájukat.

Sparhelt az udvaron, rajta lepény sül és fazék gőzölögAz itt főző asszonyok szeretnének ízelítőt adni azokból az ételekből, amik már 100 éve is a cigány emberek előtt gőzölögtek. A csoport tagjai mind gyakorló háziasszonyok, és a cigányok ízvilágának minden fortélyát ismerik, használják mindennapjaikban is.  Saját maguk gyúrta kenyerekkel, autentikus ételekkel várják azokat, akik szeretnének egy izgalmas, új ételcsokrot kipróbálni.

Egy tál felszeletelt kenyérE sorok írója személyesen is tanúsíthatja: nagyon megéri elmenni, én még ott csak elképesztően jó ételeket ettem.

A helyfoglaláshoz és a menüsorok böngészéséhez, további ismerkedéshez ajánlom a lakásétterem blogját, de megtalálhatóak a Facebookon is. Csak tessék, csak tessék!
Egy roma néni edényeket szed össze

Egy roma néni önfeledten táncol, a többiek körülötte állva tapsolnak

Írta: Fehérvári Szilvia2013. május 14. Nincs hozzászólás

Címkék: , , , , , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.