Izzadjunk együtt! « Ölbebaba

Izzadjunk együtt!

Idén még nem volt túl sok alkalmunk megtapasztalni az igazi hőséget, de a nyár java még hátra van. Sokaknak ilyenkor komoly fejtörést okoz, mit is kezdjenek a hordozással – legyen, ne legyen, hogy legyen? Az alábbi cikkel szeretnénk néhány nyári hordozós tippet megosztani veletek:

Sokáig nem úgy tűnt, hogy be fog következni, de idén is eljött a nyár. És a nyárral együtt eljött az izzadás is…

Ilyenkor mindig érkezik egy-egy kérdés, hogy miként lehet nyáron hordozni, hogyan lehet átvészelni a hőséget, szóval ha már úgyis aktuális, legyen erről is egy bejegyzés.

Az első és legfontosabb gondolat: nem érdemes felhagyni a hordozással pusztán a meleg miatt! Én ezt a kérdést valahogy így mérlegelem: akkor is izzadok, ha nem hordozok! A babám is izzad – kiságyban is, babakocsiban is (főleg a jó kis műszálasban). Ezt tehát nem tudjuk megúszni a nem-hordozással, bár tény, hogy más egy komplett gyerekméretnyi felületen izzadni, mint csupán a megszokott területeken. De miért is hordozok? Testközelség, praktikum, stb-stb-stb. És mi van a mérleg másik serpenyőjében? Az izzadás. Hát… Izzadjunk együtt!

Persze nyilván van néhány megoldás, amivel ez az együtt-izzadás elviselhetőbbé válik. Jöjjenek most ezek!

Rétegek a babán

  • Ha több hordozód is van, válaszd ilyenkor a vékonyabbat, szellősebbet, világosabbat! Hogy hordozókendőből melyik az ideális vékonyságú/vastagságú, az egyéni mérlegelés kérdése: ha “csontosabb” a vállad, és a babád már nagyobbacska, előfordulhat, hogy egy vékony kendő vágni fog.
  • Hordozókendő esetében használj olyan kötési módot, ami kevesebb rétegből áll! A legideálisabb elöl a kenguru vagy a belül körülkötött kötés nem kiterített szárakkal, csípőn az egyszerű csípő kötés (ez kb. 4 hónapos kor alatt nem ajánlott, számukra megfelelő alternatíva lehet a karikás kendő), háton pedig a batyu.
  • Adj a babára vékony, szellős, világos ruhát, vagy ha megteheted, pelenkán kívül ne is adj rá semmit! A meztelenséget újszülöttek esetében azonban nem árt óvatosan kezelni. Figyeld meg, hogy nem horzsolja-e a pici érzékeny bőrét a kendőanyag!

Rétegek közted és a baba között

  • A legtöbben úgy érezzük magunkat komfortosabban, ha nem ér össze az izzadt bőrünk a baba izzadt bőrével. Ezt megelőzendő érdemes olyan felsőt választani, aminek nem túl nyitott a háta (háton hordozás esetén) vagy az eleje (elöl hordozás esetén). Legyen vékony, természetes, jó nedvszívó képességű anyag!
  • Nyáron különösen ügyelj arra, hogy amit te viselsz, azzal érintkezik a babád is…

Rétegek rajtad

  • Könnyebben viseled az izzadást, ha te magad is szellősen öltözöl.
  • Válassz olyan hordozóeszközt és megkötési módot, ami téged sem melegít túlságosan! A vastag pántok vagy a derék körül többször körbetekert kendőmaradék alatt alaposan meg lehet izzadni.

Fényvédelem

  • Ne feledkezz meg arról, hogy a hordozott babákat nem védi a babakocsi kupolája a napsugaraktól, ezért feltétlenül gondoskodj megfelelő fényvédelemről! Adj rá világos, megkötős napsapkát, és kend be fényvédőkrémmel! Több helyen kapható baba méretben is fehér, szellős, hosszú ujjú ing, hosszú szárú nadrág. Ezek nagyon praktikusak ilyenkor.

Ha leteszed

  • Miután megtervezted, miként fogod hőségben hordozni a babádat, gondold át azt is, hogy mi történik, ha leteszed! Legyen veled megfelelő ruha a számára, és ha az alkalom megköveteli, vigyél magadnak is egy váltás felsőt!

És persze ügyelj az alapvető nyári szabályokra: ha nem muszáj, ne menj a babával napra, főleg 11-15h között, óvd a túlmelegedéstől, vagy éppen a hirtelen lehűléstől (légkondi), és gondoskodj a kellő folyadékbevitelről mindkettőtök számára!

Jó nyarat!:)

A cikket innen kaptuk: Izzadjunk együtt! / Zita mama oldala

 2013. július 2. Nincs hozzászólás

Címkék: , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.