Különleges babáink hordozása « Ölbebaba

Különleges babáink hordozása

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Gyarmati Andrea cikkét, mely az Érintőn jelent meg két részben.

“A testen hordozás minden gyermek és szülő számára előnyös, egy különleges babának és szüleinek pedig pontosan azokat az ajándékokat kínálhatja, amelyekre a legnagyobb szükségük van.

Amikor egy rendkívüli baba születik, gyakran külsejében és viselkedésében is eltér a többiektől. Mivel az alapfelszereltség, amellyel egy normál baba útnak indul, azt szolgálja, hogy életben maradjon, fejlődjön és túlélése érdekében a gondozóit maga mellett tartsa, az ettől való eltérések azt is jelentik, hogy az ilyen babák eleve kevésbé tudják kiváltani szüleikből azt a gondoskodó magatartást, amely kötődésük alapját jelentheti. A kötődés minősége pedig nem csak a köztük levő érzelmi kapocs erősségét határozza meg, hanem a gyereknek minden további kapcsolatát, elfogadottságát, az élethez való hozzáállását, egészségi állapotát, szellemi teljesítményét is befolyásolja.”

Az 1. rész folytatása az Érintőn olvasható.>>

“Az előző részben arról volt szó, hogyan segíti a kötődést a testen hordozás és hogy ez miért különösen fontos azoknál a babáknál, akik a megszokottól eltérő csomaggal érkeznek a világba. Most arról beszélek, milyen további előnyöket kínál a hordozás a spec babáknak és szüleiknek.

Kommunikáció

A kendőben a baba egy magasságban van a felnőttel, így könnyebb, természetesebb beszélni hozzá. Passzívan a felnőtt másokkal való kommunikációjának is inkább részese, egyszerűen attól, hogy ott van, ahol a beszélgetések zajlanak, és mert érzékeli a hordozó gesztusait, testbeszédét is.

A testközelség a baba és a hordozó felnőtt szavak nélküli párbeszédét is segíti: a szülő így finomabb jelzésekből is ért, érez és azonnal tud reagálni. Saját tapasztalat, hogy sokszor csak akkor tudtam, mire van szüksége a lányomnak, ha kézbe vettem, átöleltem és így teljesebben tudtam ráhangolódni.”

A 2. rész folytatása az Érintőn olvasható.>>2011. február 12. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.