Miért nem jó a babának, ha arccal kifelé hordozzák? « Ölbebaba

Miért nem jó a babának, ha arccal kifelé hordozzák?

  • Az utcán sétálva talán te is láthattál már olyan hordozott babákat, akiket az anyukájuk vagy apukájuk úgy fordított, hogy minél többet lássanak a nagyvilágból: nem a szüleik felé néztek, hanem arccal kifelé.
  • Lehet, hogy te is találkoztál már olyan prospektussal, amelyben maga a hordozóeszköz-gyártó javasolta ezt a fajta hordozási módot.
  • Én magam is sokszor hallottam már szülőktől, hogy azért fordítják arccal kifelé a babájukat a hordozóban, mert észrevették, hogy forgolódik és nézelődni szeretne.

Bár a gyakorlatban is láthatod ezeket a példákat, azt javaslom, te kerüld az ilyen hordozási módokat!

A babák 3-4 hónapos koruk körül egyre kíváncsibbak lesznek, és valóban egyre többet szeretnének látni a külvilágból. Az elöl hordozási pozíciók többségében korlátozottabb a kukucskálás lehetősége. Ezért az elölhordozás kb. 4 hónapos korig javasolt, ezután ajánlott a csípőn és háton hordozásra váltani, mert így jobban tud nézelődni a kicsi.

(Ha a gyermek eléri az 5-7 kilós súlyt, akkor a hordozó személy egészsége szempontjából is a csípőn és háton hordozás javasolt.)

Ahhoz, hogy a hordozás mindkettőtöknek igazán kellemes élmény legyen, érdemes betartanod néhány fontos szabályt:

  • Kisbabád lehetőleg függőleges helyzetben, kellő magasságban legyen a hordozóeszközben, és szorosan simuljon hozzád (bármerre dőlsz vagy fordulsz, a baba teste ne távolodjon el a tiédtől). Ez a testhelyzet biztosítja gyermeked számára a szabad légutakat.
  • A kicsi hátát ölelje körül a hordozóeszköz, így megfelelően tartja a gerincét (amennyiben kellően szoros is a kötés).
  • Ha a baba nem tartja még a fejét, akkor a hordozó(kendő) szárával kell megtámasztani a tarkóját.
  • A gyermek lábai terpeszben legyenek, a térdei behajlítva. A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, támassza alá a combokat is, ne csak a popsit! Ez a pozíció segíti az egészséges csípőfejlődést.
  • A gyermek mindig feléd nézzen hordozás közben!

Ha úgy érzed, gyermeked többet szeretne látni a világból, tedd a csípődre vagy vedd a hátadra! Ugyanis ha arccal kifelé fordítod a hordozóban, valóban többet lát, de más szempontból ártalmas lehet:

Az arccal kifelé fordított hordozás…

… homorításra kényszeríti a kicsi gerincét, mely természetellenes egy kisbaba számára.
… nem tesz jót a baba csípőjének, mert arccal kifelé fordítva nem biztosítható a kívánt terpesztett guggoló lábtartás.
… pszichésen is megterhelő a csecsemő számára: folyamatosan ki van téve a külvilág ingereinek. Nem tud elbújni, ha elfárad, álmos vagy esetleg megijed valamitől.

Ha a csípődön vagy hátadon viszed gyermekedet, nagyszerűen tud nézelődni, és közben mindkettőtök számára tudod biztosítani a helyes, biztonságos és kényelmes hordozást. (Ezeket a hordozási módokat könnyedén megtanulhatod egy hordozókendő tanfolyamon.)

Írta:

Mészáros Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendőtanfolyam-vezető

Fotó:

Szentendrei Antal
www.szentendreifoto.hu2010. június 11. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.