Milyen a jó babahordozó-eszköz? « Ölbebaba

Milyen a jó babahordozó-eszköz?

AVAGY HOGYAN VÁLASSZ HORDOZÓT?

Manapság a bababoltokban a különféle hordozóeszközök széles kínálatával találkozni. Az áruk párezer forinttól többtízezer forintig terjed. Minőségük hasonlóan széles skálán mozog, azonban az ár korántsem biztos, hogy arányos a minőséggel. Egy minőségi hordozót nyilván nem a legolcsóbb kategóriában fogunk találni, de nem szabad csak az árra hagyatkoznunk: gyakorta találkozunk ugyanis csillagászati árú, ám nem megfelelő minőségű hordozókkal is.

Fontos, hogy a hordozóeszköz helyesen tartsa a babát, megfelelően terhelje a szülőt, és hosszútávon is kényelmes legyen mindkettőjük számára.

A baba szempontjából az alábbiakat kell tudnia egy jó hordozóeszköznek:

1. Szorosan ölelje körül a baba törzsét!

A kellő szorosság azt jelenti, hogy a baba és az őt hordozó személy teste úgy egymáshoz simul, hogy egy testként mozognak: ha a felnőtt előre-hátra-oldalra dől, a baba mellkasa akkor sem távolodik el az övétől. A körülölelés azt jelenti, hogy a hordozóeszköz a baba törzsét minden oldalról támasztja. Ez kicsi babáknál elengedhetetlenül fontos, nagyobbaknál már inkább csak kényelmi funkciója van. Szintén a kicsi babák hordozásánál kell figyelnünk rá, hogy a hordozóeszköz alkalmas legyen a fej megtámasztására – oldalirányban is.

2. Szélesen támassza alá a babát!

Az optimális csípőfejlődéshez fontos, hogy a hordozó alulról ne csak a baba popsiját tartsa, hanem térdhajlattól térdhajlatig támassza őt alá. Vagyis a jó hordozóban a baba lába nem lóg, hanem felhúzva, terpeszben, térdben behajlítva van, és az eszköz a combját is támasztja.

Ha a kiszemelt hordozó mindezt tudja, akkor már „csak” arra kell figyelnünk, hogy helyesen használjuk! Azaz legyen mindig megfelelő a szorosság, és a baba mindig arccal a hordozó személy felé legyen benne. Csak így tud megvalósulni a széles alátámasztás, valamint a baba hátának helyes megtámasztása. Továbbá pszichológiai okokból is így ajánlott hordozni, hogy a baba el tudjon bújni, ha arra van szüksége. Ha a baba már elérte az 5-7 kilós határt, illetve szeretne nézelődni, többet látni a világból, akkor hordozd őt csípőn, illetve háton! (Itt szeretnénk figyelmedbe ajánlani az arccal kifelé történő hordozásról szóló írásunkat.)

Hordozóvásárlásnál gondold végig, melyik családtag, milyen helyzetekben fogja használni az adott eszközt, mekkora a gyermeked, ez lesz-e az egyetlen hordozóeszközötök, vagy mást is tervezel venni! Ha egy hordozót sokszor és sokáig szeretnél használni, akkor legyen kényelmes hosszú távon, nagyobb gyerekkel is!

Lehetőleg ne vásárolj licitálós oldalakon „no-name” hordozóeszközt! Ha használt vagy licitálós hordozót vennél, győződj meg más forrásokból is a minőségéről (ne csak az eladótól)! Keress rá a termék fantázianevére, és nézd meg, dob-e ki ezzel kapcsolatos infókat az internet, használ-e más is ilyen hordozót, mik a tapasztalatai, illetve fordulj kérdéseiddel hozzánk, tanácsadóinkhoz!

A puding próbája az evés. Mindenképp érdemes a kiszemelt hordozót megnézni, megtapogatni, és főként kipróbálni! Ne sajnáld erre az időt! Nézz meg, próbálj ki többfélét is, hogy legyen összehasonlítási alapod! A próbára vidd magaddal a gyermekedet is! Az eszközt lehetőleg próbálja fel minden családtag, aki használni fogja! Ha kölcsön tudsz kérni ismeretségi körödben, vagy egy közeli babahordozó klubban valamilyen hordozót, élj a lehetőséggel, mert így valós élethelyzetekben és hosszabban tesztelheted a kiválasztott eszközt!

A fentebb részletezett elvárásoknak a hazai kínálatban az alábbi eszköztípusok felelnek meg: szövött hordozókendő, rugalmas hordozókendő, mei tai vagy másnéven kötős kenguru (és az ázsiai eredetű hordozók egyéb változatai: podaegi, onbuhimo), karikás kendő, erszény, csatos, formázott hordozók (SSC), valamint az úgynevezett hibridek, amelyek a fenti eszközök keverékei.

Lássuk a különféle eszközök tulajdonságait, melyik mit tud!

SZÖVÖTT HORDOZÓKENDŐ

A legsokoldalúbb eszköz, ugyanis újszülött (sőt koraszülött) kortól a hordozós kor végéig (kb. 4 éves korig) használható.

Elöl-, háton- és csípőnhordozásra is tökéletesen alkalmas. Minden pozícióban többféle kötés is létezik, ami hozzájárul, hogy megtaláljátok a számotokra legkényelmesebb, legjobb megoldást.

Állíthatósága verhetetlen: mindig tökéletesen igazodik a hordozó és a hordozott méreteihez.

Helyes használatának elsajátítása gyakorlást igényel. Ugyanakkor a tanulásba fektetett idő busásan megtérül a kendő által kapott kényelem és kihasználhatóság miatt.

Bővebben itt olvashatsz a különféle szövött kendők tulajdonságairól.

RUGALMAS HORDOZÓKENDŐ

Pamut, illetve pamut és valamilyen rugalmas szál keverékéből készült kendő. Nevét jellegzetes tulajdonságáról kapta: egy vagy több irányban rugalmas az anyaga.

A rugalmas kendők alapvetően pici baba elöl hordozásához használatosak, tehát néhány hónap elteltével másik hordozóra kell váltani.

Pillanatnyilag egyetlen olyan márkát ismerünk, ami a gyártó ajánlásához hűen valóban nagy gyerekkel is használható, háti hordozásra is alkalmas (kipróbáltuk!), tehát akár egyetlen hordozónak is ajánlható, mert kiszolgálja a családot a hordozós kor végéig.

MEI TAI (VAGY KÖTŐS KENGURU)

Ázsiai eredetű hordozóeszköz, egy téglalap alakú ún. body-ból és négy pántból áll. A mei tai klasszikus változatát csak kb. 4 hónapos kortól ajánlott használni, mikor a baba már valamelyest tarja magát, mert a mei tai-ban a kicsi babáknál elengedhetetlen körülölelés, illetve a fej megtámasztása sem valósul meg tökéletesen. Léteznek azonban már olyan mei tai-ok, vagy még inkább hibrid hordozók (pl. kis body-jú, kendőpántos mei tai-ok), amik újszülöttek hordozására is alkalmasak.

Mei tai-ban leginkább elöl és háton szokás hordozni, de csípőn is lehetséges. Sokan egyszerűbbnek, gyorsabbnak tartják a kendőnél – de erről megoszlanak a vélemények. A mei tai a hordozós kor végéig használható.

Az ázsiai eredetű hordozók itthon kevésbé elterjedt változata még a podaegi és az onbuhimo. Előbbi abban tér el a mei tai-tól, hogy csak két pántja van (felül), viszont a body-ja a rögzítés érdekében meghosszabbított, utóbbin pedig a két alsó pánt helyett karikák helyezkednek el.

Ha még többet szeretnél tudni az ázsiai eredetű hordozókról, olvasd el a mei tai-okról szóló cikkeinket!

KARIKÁS KENDŐ

Egy rövidebb, egyik végén két karikával ellátott kendő. Féloldalas hordozó, ezért hosszútávú, illetve rendszeres hordozás esetén a szülő és a gyermek érdekében is ajánlott váltogatni az oldalakat.

Gyorsan felvehető, használata gyorsan elsajátítható. Mérete könnyedén állítható.

Leginkább csípőnhordozásra használatos, de elöl és háton is lehet vinni benne a babát.

ERSZÉNY

Talán ennek a hordozónak a legkorlátozottabb a felhasználása. Nem vagy csak nagyon kis mértékben állítható, ezért csak egy bizonyos vastagságú ruhába öltözött, egy bizonyos méretű hordozó személy tudja használni egy bizonyos méretű babával. (Vagyis ha eltérő testalkatú a két szülő, akkor az erszény csak egyikükre jó. És őrá is csak egyféle vastagságú ruhában, tehát pl. a télikabát fölött hordható erszény biztos, hogy túl laza lenne, ha póló van rajtunk.)

Használata gyorsan elsajátítható. Használaton kívül nagyon kicsire összehajtható, ez a hordozó foglalja a legkisebb helyet. Rendszerint elöl és csípőn szokás benne hordozni. Kicsi babát előre azonban – az állíthatatlansága miatt – csak fektetve lehet beletenni, amit mi nem ajánlunk.

Féloldalas hordozó, ezért hosszútávú, illetve rendszeres hordozás esetén a szülő és a gyermek érdekében is ajánlott váltogatni az oldalakat.

CSATOS / FORMÁZOTT / PÁRNÁZOTT HORDOZÓ (SSC, SOFT STRUCTURED CARRIER)

Ahogy az elnevezéseiből kiderül, ez egy csatos, formázott, párnázott hordozó. Sportos megjelenésű eszköz.

Állíthatósága kicsit szűkebb korlátok között mozog, mint pl. egy kendőnek, vagy mei tai-nak, viszont menet közben is könnyedén állítható. Egyes márkák különféle megoldásokat kínálnak az újszülöttek hordozására, de igazából ennek az eszköznek is kb. 4 hónapos kortól jön el az ideje.

Alapvetően elöl- és hátonhordozásra használatos, de csípőnhordozás is kivitelezhető vele.

Használaton kívül a hordozót nagyon egyszerűen, a derékpánt kicsatolása nélkül vihetjük magunkon, ezért a fel-lekéredzkedő tipegő fel-levétele gyorsan és utcaseprés nélkül oldható meg.

A hordozók sorát szinte a végtelenségig lehetne folytatni, ugyanis a fenti hordozók kombinálásával különféle, ún. hibrid hordozók jöttek létre, amik több hordozó előnyeit igyekeznek egyetlen eszközben ötvözni. Például a mei tai és a csatos hordozók keresztezéséből csatos derekú, de felül kötős hordozó jött létre; a mei tai és a kendő házasságából pedig kendős pántú mei tai született. Léteznek különféle csatos csípőhordozók, kendőpántos, de csatos derékpántú tai-ok, és a kombinációk számának tényleg szinte csak a képzelet szab határt.

Ha további segítségre van szükséged, akár a hordozó kiválasztásával, akár a használatával kapcsolatban, fordulj bizalommal képzett tanácsadóinkhoz!

Írta:

Szentmarjay-Kertész Lívia
baba- és gyermekhordozási tanácsadó

Fotók:

Kálmán Melinda
fotográfus2010. május 25. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.