Öko-Test magyarul « Ölbebaba

Öko-Test magyarul

Örömmel tudatjuk, hogy elkészült a magyar fordítása a hordozóeszközöket minősítő legfrissebb tesztnek, amely 2005-ben jelent meg az Öko-Test magazin évkönyvében. Mivel ezt a tesztet a német piacon elérhető hordozóeszközökkel végezték, több dolog is magyarázatra szorul, ezért következzen egy rövid bevezető.

MI AZ AZ ÖKO-TEST?

Az Öko-Test egy német nyelvű vásárlói magazin, amely elsősorban ökológiai és fogyasztóvédelmi témákkal foglalkozik. Már évtizedekkel ezelőtt azt a célt tűzt ki maga elé, hogy ösztönözze a tudatosabb fogyasztói magatartást, ennek érdekében termékteszteket, szakértői vizsgálatokat tesz közzé és vásárlói tájékoztatókat ad ki. Mára Németországban és egész Európában nagyon megbízható, mérvadó véleményt képvisel. Havonta akár 1000 terméket vizsgáltat be független laboratóriumokkal, a tesztelt termékek skálája az ásványvíztől az energiatakarékos izzókon át a nyugdíjbiztosításig terjed, tehát az élet minden területéhez szükséges termékekkel foglalkoznak. A tesztelendő termékeket próbavásárlások során szerzik be, és a tesztek kritériumait mindig a legújabb tudományos eredmények alapján határozzák meg. Az összetevők, hatóanyagok, káros anyagok vizsgálatakor az Öko-Test általában szigorúbban ítél, mint ahogy azt a törvényi norma előírja.

A HORDOZÓK TESZTELÉSE

A hordozókat az Öko-Test 1985-ös indulása óta kétszer vizsgálták be, 1998-ban 28 hordozót vizsgáltak meg, ezek közül mindössze öt kapta meg az „ajánlott” minősítést, közülük négy hordozókendő volt. 2004-ben pedig a 16 termék közül csak négy kapott „nagyon jó” minősítést, ezek mindegyike hordozókendő. Alább ennek a 2004-es tesztnek az aktualizált változata olvasható.

Az értékelés a német osztályzatok szerint hatfokozatú, a legjobb a „nagyon jó”, majd következik a „jó”, „közepes”, „megfelelő”, „hiányos”, végül a „nem megfelelő”.

A MAGYARORSZÁGI KÍNÁLATRÓL

A magyar hordozóeszközkínálat tulajdonképpen csak a forgalmazott márkák tekintetében tér el a németországitól, de ma már gyakorlatilag a hordozók minden fajtája elérhető hazánkban. A tesztben feltüntetett öt évvel ezelőtti németországi árak értelemszerűen nem egyeznek meg a mai magyar árakkal. Csak a tájékozódás kedvéért álljanak itt a tesztben szereplő hordozóeszközök hozzávetőleges piaci árai: szövött hordozókendők 10 000 és 30 000 Ft között, kenguruk 7 500 és 25 000 Ft között, slingek pedig 10-15 000 Ft körüli áron kaphatóak.

A hordozókendő megkötését oktató tanfolyamokat hazánkban több hordozóiskola kínál, ezek árairól és helyszíneiről interneten könnyedén lehet információhoz jutni (például itt). Szerencsére egyre több és egyre jobban képzett oktató áll a családok rendelkezésére.

KIS NEVEZÉKTAN

Lássuk, miről is beszélünk! A hordozókat több szempont alapján lehet kategorizálni és elnevezni, a német és a magyar terminológia nem fedi egymást pontosan. A fordítók a következő elnevezéseket használták:

egyvállas hordozók
– nem állítható (pl. erszény)
– állítható (pl. karikás kendő, babasling, állítható erszény)
kétvállas hordozók
– kendő: szövött vagy rugalmas
– ortopédiailag megfelelő: kötős (pl. mei tai, podegi, onbuhimo), csatos (pl. az SSC-k)
– ortopédiailag nem megfelelő: kenguruk (ez az általánosan elterjedt „kenguru”, amely hordozásra nem ajánlott)

elöl, háton és csípőn is hordható: hordozókendők, mei tai, néhány csatos hordozó
csak elöl hordhatók: rugalmas kendők, az ortopédiailag nem megfelelő kialakítású kenguruk
csak háton hordható: vázas háti hordozók (ezek nem testközeli hordozók)
elsősorban csípőn hordható: az egyvállas hordozók

Ezen fajták közül nem mind szerepel a tesztben.

Említi a teszt az arccal kifelé néző hordozást is, amit több szempontból sem ajánlunk. Szerencsére ma már sok helyen olvashatunk róla, hogy miért káros ez a hordozó személynek és a hordozott babának egyaránt (többek között itt).

EZEK UTÁN KÖVETKEZZEN A TESZT!
Letölthető változat: Öko-Test (pdf)

Fordította: Győri Eszter és Fábián Henriette

A bevezetőt írta: Győri Eszter2010. június 10. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.