A szövött hordozókendők jellemzői « Ölbebaba

A szövött hordozókendők jellemzői

A hordozókendő egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, éppen ezért egyre nagyobb a kínálat is. Hogyan tudunk eligazodni a sokféle kendő között? És egyáltalán „mi kerül egy darab rongyban több ezer, több tízezer forintba?” – halljuk gyakorta a kérdést. A válasz benne van a kérdésben: egy minőségi hordozókendő ugyanis jóval több, mint egy akármilyen „mezei” rongydarab. Speciálisan kisgyermekek hordozására készült, ennek megfelelően alakították ki az anyagát, szövését, teherbírását. A gyártók különös gonddal tervezik meg, és körültekintően állítják elő kendőiket: több cég kínálatában találhatunk vegyszermentes körülmények között nevelt alapanyagokból készült (bio) kendőt, sokhelyütt válogatott festékeket használnak, hogy ezzel is óvják a babák egészségét (a picik gyakorta rágcsálják a kendőt, illetve értelemszerűen a bőrükkel is érintkezik az anyag). Mint ahogy az élet minden területén, természetesen a hordozókendők esetében is meg kell fizetni a minőséget.

A hordozó kendő „jó üzlet” lett, aminek megvan a maga hátránya is. Aukciós oldalakon, különféle hirdetésekben gyakorta találkozhatunk feltűnően olcsó, sokszor mindenféle tesztelés nélkül piacra dobott, házilag készített kendőkkel, amik általában egy körben beszegett, teljesen hétköznapi (többnyire pamut vagy len) textíliát jelentenek. Az ilyen „hordozókendők” használhatósága, terhelhetősége, strapabírása kétséges. Gyakori, hogy már pár hónapos babával kényelmetlenné válnak, vágnak, elszakadhatnak, merevségük miatt nehéz kötözni velük. Egy nem megfelelő kendő használata sajnos gyorsan a kendő, és sokszor ezzel együtt a hordozás sarokba dobásához is vezethet. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Egy minőségi kendővel a hordozás évekig kellemes élmény maradhat mindkettőtök számára: akár 3-4 éves (15-20 kilós) gyermeket is nyugodt szívvel és kényelmesen vihetsz benne. Még egy drágább kendő is busásan behozza az árát, hiszen szinte örök darab, kiszolgálja az összes gyermeket, és az élmény, amit a szülő és a gyerek a hordozás által kap, megfizethetetlen!

Ha egy drágább kendő lett a szíved választottja, de a pénztárcád határt szab vágyaidnak, érdemes körülnézned az interneten: keress rá a kiszemelt kendő típusára, hátha találsz használtan! Egy jó kendő mondhatni elnyűhetetlen, tehát attól, hogy valaki már hordozott benne egy-két gyereket, simán kiszolgál még titeket is! Kérdezz rá az eladónál, mennyit használta, hogyan kezelte a kendőt (mennyit és mivel mosta), milyen állapotban van (nem szakadt, kopott, foltos, bolyhos-e). Ha minden szempontból megfelel az elvárásaidnak, bátran vedd meg! Ha járatos vagy az internetes licitálásban, érdemes körülnézned a német e-bayen (www.ebay.de) is, mert ott igen nagy a kínálat: ügyes licitálással és egy kis szerencsével ez eredeti ár töredékéért lehet kendőkhöz jutni.

Hogy segítsünk a különféle kendők közti eligazodásban, összeállítottunk egy táblázatot. Ez az összesítés a Magyarországon kapható, általunk ismert és ajánlott kendők objektív tulajdonságait foglalja rendszerbe.

A döntés persze még így is nehéz. Ha van rá lehetőséged, érdemes közelebbről megnézni, megtapogatni, kipróbálni a kiszemelt kendőt!

Írta:

Szentmarjay-Kertész Lívia
baba- és gyermekhordozási tanácsadó

A táblázat letölthető változata:

Szövött hordozókendők – összehasonlító táblázat (pdf)2010. március 13. Nincs hozzászólás

Címkék: , , ,


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.