AKTUÁLIS: újszülött hordozása nyáron « Ölbebaba

AKTUÁLIS: újszülött hordozása nyáron

Kedves tanácsadó,

Újszülött hordozásáról szeretnék kérdezni. Június közepén születik meg a babánk, akit szeretnék hordozni. Nem kizárólag hordozásban gondolkodom (babakocsi is lesz) de praktikussági szempontok miatt biztosan szükség lesz rá. Kaptunk ajándékba egy mei tai-t de úgy tudom, az csak 3-4 hónaposnál nagyobb babáknak megfelelő. Az első 3-4 hónapra szeretnék valami megoldást találni. A párom nem akar kendőt használni, mert macerásnak tartja. Teljesen elzárkózik a használatától, ezért később átváltanánk a mei tai-ra. Én egy rugalmas kendőre gondoltam az első hónapokra, de attól félek, hogy a több réteg kendő nagyon meleg a július- augusztusi hőségekben. Ez mennyire szokott problémát okozni a babáknak?
A másik félelmem, hogy ha nagy baba lesz (4 kiló körüli) akkor kitart-e a rugalmas kendő teherbírása addig, amíg át lehet ültetni a mei tai-ba?
Elég árérzékenyek vagyunk – különösen, hogy csak átmeneti megoldásnak szeretnénk kendőt – de azért persze az a legfontosabb, hogy a babának megfelelő támaszt nyújtson és kényelmes legyen.

Mit ajánlotok ilyen esetre?

Előre is köszönöm a segítséget,

Gabi

 

Kedves Gabi!

Engedd meg, hogy összeszedjem, milyen szempontok alapján keresünk most hordozóeszközt: újszülött kortól mei-tai-ozható korig, nyáron is kellemes viselet legyen, és ne legyen nagyon drága. Ezek alapján az alábbi gondolatok, eszközök jutottak eszembe:

A nagy nyári kánikula miatt (ha lesz idén ilyen) engem is elbizonytalanít a rugalmas kendő, nem is annyira a baba miatt – róla nem tudjuk még, hogy mennyire lesz érzékeny a melegre -, de téged is melegít majd a kendő, lehet, már itt elbukott ez a dolog. Minél vékonyabb, könnyedebb a rugalmas kendő, annál hamarabb kinövik a babák, így egy vékonyabb modell biztos nem lenne jó 3,4,5 hónapig.

A szövött hordozókendő könnyedebb megoldás, mint a rugalmas, és akármeddig kiszolgál titeket, előre, csípődre, hátra is teheted a babád vele, ha megtanulod a módját. Viszont ha a párod elzárkózik a kötözgetés elől, tán kár lenne őt kihagyni az első hónapok együttléteiből, pláne, hogy amíg te gyermekágyban pihensz, ha lenne egy nem tekergetős eszközötök, apa a babával tudna tenni-venni, téged kényeztetni.

Van egy olyan eszköz, ami hasonlít felépítésében a mei tai-okra, de könnyebb, kevesebb mozdulat őket felvenni, jó picibabákra és van „lengébb”, nyári modelljük is. Ő a Bondolino. 30000.- körüli egy új ára, keressetek rá a neten, ha gondoljátok, s ha izgalmas lehet számotokra, vagy felmerül vele kapcsolatban kérdés, kérdezzetek bátran.

A Bondolinonál olcsóbb, de még mindig 20000.- fölött van a Pöti. Ő viszkózból készül, így hűvösebb tapintású, könnyű, nyáron is kényelmes viselet. Jól kihasználható, mert picibabákhoz is isteni, de később a mei tai-t is klasszul kiegészítheti csípőnhordozáshoz, könnyed, rövid kiruccanásokhoz. Nincsenek lelógó pántjai, használata alapján a kifejezetten egyszerű eszközök közé sorolnám. (Rá is igaz, mint a Bondolinora, ha bármi kérdés felmerül, kérdezzetek bátran.)

A karikás kendők jutottak még eszembe, mint tökéletes lehetőség egy picibabának, s utána úgyanúgy használhatók tovább is, mint a Pöti. Pötinél olcsóbbak, más érzés egy kicsit velük lenni, hiszen más anyagból vannak, s kicsit több mozdulat a használatuk, de nem ördöngősség ő sem. Itt többféle márka, modell létezik, én 17-19ezer forint között ismerek újonnan már szuper karikásokat, de nem ritka a használt karikás kendő, s ők ennél is olcsóbbak.

Hát, nem tudom előre visz-e most ez a válasz titeket, vagy a bőség zavara kerülget. Szóljatok, ha bármiben segíthetek még!

üdv,

Szabó Vera2014. június 4. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.