Hordozó 3 hónaposnak – rövidebb és hosszabb távokra « Ölbebaba

Hordozó 3 hónaposnak – rövidebb és hosszabb távokra

Kedves Tanácsadó!

Külföldről, Kolozsvárról írok.
Tanácsot szeretnék kérni abban, hogy milyen hordozóeszköz lenne a legmegfelelőbb nekünk.

Kisfiam 3 hónapos és 1 hetes, 6,8 kg a súlya. Sajnos eddig nem volt alkalom a hordozással foglalkozni, és már kinőttünk az elől hordozásból.
Eddig babakocsit használtunk, hosszabb sétákra elég jól bevált, csak az elalvás megy benne nehezen, kis sírással. Kisfiam elég nehezen alszik el, babakocsiban ringatva (sokszor sírás közepette) vagy ölben (ez lehet sok időbe telik).
Kedvenc pozíciója ölben, függőlegesen, amint a hordozásban is jellemző, így altatjuk vagy nyugtatjuk, illetve függőlegesen kifele fordulva (ha már az sem használ).
Ezert gondolom, hogy jó lett volna őt elöl hordozni.
Szopni már nem szopik.

Másrészt idegenkedek a hátul hordozástól, mert még azért elég kicsi, szüksége lehet az állandó odafigyelésre, és háton nem láthatom(ha van valami baja, sír, nyöszörög), nem lehet beszélni vele.

A hordozást rövidebb távra gondoltam, bevásárolni, ügyintézésre, rendezvényeken részt venni, ha autóval elmegyünk valahova és kiszállunk, akkor hordozni. Megfelelő lenne erre a karikás kendő?
A szőtt kendő valószínű nem válna be nálam, nincs kézügyességem (elég ügyetlen vagyok:(), valószínű türelmem sincs, ugyanúgy a baba is elég türelmetlen, nyugtalan, nem szeretnék az utcán kényelmetlen helyzetekbe keveredni emiatt, illetve személyes tanfolyam lehetősége sincs a városban.

Illetve még egy kérdés: szoktunk hosszan sétálni, 2-2 1/2 órát a parkban, erre lenne valamilyen lehetőség hordozóval? (Úgy hogy ne kelljen ennyit lábon és háton tartani).
Illetve ha jövőre fogunk túrázni, lehetőleg a babával, milyen hordozóeszköz alkalmas?
Mellékeltem egy képet rólunk.

Előre is köszönöm válaszát!
Katalin

Kedves Katalin!

Csupa jó hírrel jövök!

Először is, van olyan hordozási mód, ami számodra kevésbé megterhelő, mint az elöl hordozás, ám a baba nem a hátadon van, amitől még ódzkodsz: ez a csípőnhordozás! Csípőn hordozva fiacskád szimatolható közelségben marad, karoddal átölelheted, egymás szemébe nézhettek, tiétek a világ. Ügyelj rá, hogy oldalaidat váltogasd, hol ezen, hol meg azon az oldalon hordozz. És valóban, arra az élethelyzetre, amire most eszközt keresel, nekem is a karikás kendő volt az első ötletem, ami ráadásul csípőnhordozásban profi. Csak bíztatni tudlak.

Szeretném, hogy tudd, hogy a hátadon lévő babád minden apró jelzését érzékeled, simítható, összesimuló együttlét ez is, s hab a tortán a hihetetlen szabadság amit ez neked ajándékoz, míg a tökéletes biztonság, cinkos együttlét a babával megmarad. További jó hír, hogy bármikor megléphető, amikor te is úgy érzed, szeretnéd meglépni – kipróbálni, megtanulni, bármikor használni.

Másik kérdésed a majdani túrákra, illetve a hosszas sétákra vonatkozott. A karikás kendőben való csípőnhordozás féloldalas megterhelést jelent, hosszú távra, például túrázáshoz megerőltető lehet. Remek alkalom lehet egy hosszú kirándulás a hátonhordozás kipróbálásához, hiszen túrázni általában nem egyedül megy az ember, a kirándulótársak jelenléte talán megnyugtató lehet a számodra. És azt írod, jövőre túráznátok majd, akkor pedig a babád is nagyobb, önállóbb baba lesz. Nem zárnám ki, hogy hosszú távon kedvetek lesz olyan eszközt is kipróbálni, ami hátonhordozásra is remekül alkalmas (ilyen például a mei tai, a csatos kenguruk, mint a Manduca, Magyarinda és társaik, vagy a Bondolino).

Addig pedig, amíg nem érzed úgy, hogy készen állsz a hátonhordozós kalandra, a csípőnhordozás vidáman kiszolgálhat titeket, s nem csak bevásárlás vagy ügyintézés közben, de a hosszú sétáitokon is. Az, hogy ne kelljen őt “ennyit lábon és háton tartani”, azt jelenti, hogy szeretnél vele leülni? Ha igen, erre nem tudok biztos választ, mert van olyan baba, akivel le lehet ülni, meg lehet pihenni, van, aki pedig a folytonos mozgást, sétát kéri. De akad olyan is, aki ébren “menne”, ha elalszik, akkor pedig le lehet ülni vele egy padra, vagy ami adódik, s vígan lehet olvasgatni, csak akkor kell kicsit ringatózni, amikor mocorog, éberebben alszik. Ahány baba, annyiféle. Érezzétek meg egymást, figyeljétek, milyen nektek hordozni/hordozva lenni, milyen érzés szorosan összesimulni, együtt jönni-menni, együtt lenni.

Fontos, hogy ahhoz, hogy megtapasztald a finom, összebújós hordozást, feltétel, hogy a helyes technikával használd az eszközt. Tudok ebben neked segíteni? Vagy keresel a közeledben kollégát? Jómagam több kiváló határon túli tanácsadót ismerek, ha gondolod, elérhetőségeiket szívesen megadom.

Ha pedig léptek valamerre, s kérdésed lenne a továbbiakkal kapcsolatban, vagy szeretnél még kérdezni az eddigiekkel kapcsolatban, kérlek írjál.
Köszönöm a fényképet, nagyon jó volt úgy írni, hogy kicsit láttalak titeket,

Vera2012. szeptember 8. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.