Kérdések a csatos hordozókról: kitett kar, csípőtartás, lábtartó « Ölbebaba

Kérdések a csatos hordozókról: kitett kar, csípőtartás, lábtartó

Kedves Címzett,

a Kérdezz-Felelek rovatba szeretném küldeni a következő kérdést.

Melyik csatos hordozó használható biztonságosan úgy, hogy a gyermeknek ki van téve a keze? Sok a márka, rengeteg a különböző csatos babahordozókkal foglalkozó fórum, de sehol nem láttam áttekintő táblázatot vagy feljegyzést, melyiknek mi az előnye. Úgy tűnik, kevesen vannak, akik átlátják az egész piacot, mindenki csak egyet-kettőt próbál ki, és ha beválik egy, akkor már nem kutat tovább.

Fontos nagyobb gyermek esetében is a helyes csípőtartás, vagy akkor már azt mondhatjuk, hogy “úgyis” tud járni, sokat nem ártunk vele, ha kicsit lóg a lába – hiszen sok esetben a body alja már nem elég széles ahhoz, hogy helyesen, terpeszben tartsa a gyermek combját? Hogyan vált be az egyik típusnál (Boba) alkalmazott lábtartó a gyakorlatban?

Tudom, lehet több helyen kölcsönözni hordozókat egy-egy hétre, de ezt hosszú várakozás előzi meg, és számos típus nem lelhető fel ezeken a helyeken, csak rendelhető. Ezért lenne jó néhány kipróbálandó eszközre szűkíteni a listát vásárlás előtt.

Örülök, hogy van ez a lehetőség a kérdésfeltevésre, nagyon várom a választ.

Üdvözlettel:

Laura

Kedves Laura!

Utánajártam kérdéseidnek. Mivel én inkább hordozókendők terén érzem magam otthon, annak a válaszát tolmácsolom, aki megbízható információkkal rendelkezik a csatos hordozókról.

Próbáltam belegondolni magam a helyedbe, hogy mit érthetsz kitett kézzel is biztonságos hordozás alatt. Ami elsőre beugrott nekem, hogy fontos, meddig ér a hordozó bodyjának teteje a gyermek felsőtestén. (Például nem éreztem biztonságban a fiamat egy olyan csatosban, mely a hóna alja alatt több centivel ért véget.) Erre gondoltál, amikor biztonságra kérdeztél rá? Ha igen, annyit biztosan elmondhatunk, hogy a csatosok közül az Ergonak van rövidebb bodyja, a többinek pedig nagyjából hasonlóan hosszabb, ezek nagyobb (magasabb) gyerek hordozására is megfelelők.

A csípő megfelelő tartása a biztos járni tudásig a legfontosabb, ez olyan másfél-két éves korra lőhető be.

Összefoglaló táblázatot csatosokról azért lenne nehéz írni, mert nem is annyira előnyeikben különböznek, hanem inkább korlátaikban. Azaz nem mindegyik hordozó jó minden szülő és gyerek párosra fizikai adottságaik miatt. Ezért is gondolom igen fontosnak, hogy több fajtát kipróbálj vásárlás előtt. Több hely is van (pl. klubok), ahol 4-5 fajtát meg lehet nézni, fel lehet venni ingyen, esetleg szakember segítségével. Ezen tapasztalatok birtokában már biztosan le tudod szűkíteni a kört.

A Boba hordozót én még nem próbáltam. Ismerősöm szerint szimpatikus, kényelmes darab. A lábtartó állítható, jó kisebb és nagyobb gyereknek is. Kérdés csak, hogy mennyire praktikus, mivel sok baba nagyon szereti “kitolni” magát a hordozóból, és ez a te komfortérzetedet ronthatja.

Most ennyit tudok mondani, ha van még kérdésed, várom a leveled. Remélem, sikerül megtalálnod a számotokra ideális hordozóeszközt!

Harmonikus hordozást kívánok!
Nóra2011. március 25. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.