Liliputi és egyéb márkák újszülött korban « Ölbebaba

Liliputi és egyéb márkák újszülött korban

Kedves Ölbebaba Tanácsadó!

Kicsit tanácstalanul állok a hordózóvásárlás előtt. Mindenképpen újszülött kortól szeretném hordozni a babámat több éves koráig.

A Liliputi termékei között nézegettem, ahol van olyan csatos hordozó, amivel újszülöttet (külön betéttel) és nagyobb babát is lehet hordozni. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint az ilyen jellegű hordozó valóban megfelelő-e újszülött korban, vagy az első pár hónapban érdemesebb inkább kendőt használni.
Amennyiben egy kendő és egy csatos hordozó mellett döntünk, a kendőből inkább a szövet vagy a rugalmas kendőt ajánlaná-e az első pár hónapban.
Megoldható-e az, hogy egyszerre két gyereket is hordozzon valaki (újszülött elöl, nagyobb hátul) ? Mert ebben az esetben, mindenképp két eszközre lenne szükség.
A Liliputi termékeivel kapcsolatban van véleménye/tapasztalata? Illetve melyik márkát ajánlaná?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
Gyöngy-Kovács Nóra

Kedves Nóra!

Bár több csatos hordozóhoz készítenek újszülöttekhez ajánlott hordozóbetétet, a tapasztalataink alapján ezzel együtt sem ajánljuk ilyen kicsi babáknak a csatos hordozókat (sem a Liliputit, sem más ilyen típusú hordozót). Az első pár hónapban érdemesebb olyan eszközt választani, mely tökéletesen simul a babához, ilyen pl. a hordozókendő.

A kisbabáknak a szövött és rugalmas kendő is megfelelő. A szövött hordozókendő újszülött kortól használható a hordozós kor végéig (4-5 éves korig), a rugalmas kendők felső súlyhatára ált. 8-9 kg. A szövött és rugalmas kendők is használhatók az első hónapokban, szerintem inkább az a választási szempont, hogy később is akarjátok-e használni majd.

Lehet egyszerre két gyermeket is hordozni (akár egyetlen kellően hosszú hordozókendőben is), amíg az elöl hordozott baba el nem éri az 5-7 kg-s súlyt. Ezután célszerű a két gyermeket külön hordozni, mindkettőt csípőn vagy háton.

A Liliputi rugalmas kendő tapasztalatom szerint kb. 5-6 kg-ig tartja jól a kisbabát, efölött már nem tart megfelelően. Az ajánlott márkák tekintetében érdemes megnézni ezt az oldalt: http://olbebaba.hu/hordozasrol/szovott_hordozokendok/. Itt megtalálható a leggyakrabban használt kendők összehasonlítása. Folyamatban van egy hasonló táblázat elkészítése a rugalmas kendőkről, mei tai-okról és csatos hordozókról is. Hordozóeszköz-választás előtt mindenképp érdemes kipróbálni, melyik a legmegfelelőbb számotokra. A csatos hordozók komfortérzete pl. nagyon függ a hordozó testalkatától is.

Hordozóeszközök kipróbálásra lehetőség van a babahordozó klubokban és sokszor a hordozóeszközöket árusító üzletekben is.

Mészáros Anikó2011. június 29. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.