Mások vagyunk? Hordozás és látássérülés « Ölbebaba

Mások vagyunk? Hordozás és látássérülés

Másképpen hordoz egy nem vagy csak nagyon keveset látó anyuka, mint egy látó? Hogyan éli meg a hordozást egy látássérült szülő? E kérdéseket érdekesnek találta az Ölbebaba, így megkerestek engem, mint két gyermekét hordozott hordozókendő-tanfolyamvezetőt, hogy írjak cikket a témában.

 ozvarilukacsreka es laurakendoben

Bevallom, a fenti kérdéseket már jómagam is feltettem magamnak hordozós pályafutásom elején, és bizony úgy is gondoltam, hogy megtaláltam a bölcsek kövét is a hordozókendő felfedezésével. Mert vele kezemben egy eszköz, mely leegyszerűsíti az életet, hiszen ezen a területen egyenlő eséllyel indulok látó társaimmal, ki tudom ugyanis küszöbölni a babakocsi használatát, mely számomra meglehetősen macerásnak bizonyult. Mert hogyan is tol valaki egy kocsit maga előtt, aki nem lát, vagy annyit nem, hogy biztonsággal manőverezzen a lépcsők és oszlopok tengerében, nem is beszélve a nagy kátyúkról. Aki kicsinykét lát, mint én is, az tudja tolni a kocsit, de ezt én veszélyesnek találtam a babára nézve. A kocsit húzni is lehet, de ez meg számomra nem bizonyult hatékonynak. Ismeretes az a módszer is, mikor vakvezető kutyát köt valaki a kocsi elé, de én nem rendelkeztem ilyen segítő állattal. Szóba jöhetett volna az is, hogy egy másik személy térképezi fel helyettem a kocsi előtti akadályokat, de én egyedül is szerettem volna a babával számomra biztonságos módon közlekedni. A hordozókendő pedig egy csapásra megoldotta kisfiam három hónapos korában a babakocsi kiiktatását, és mindkettőnk számára teljesen biztonságosnak és egészségesnek bizonyult, nem úgy, mint a kenguru, melyről tudtam, hogy egyikünknek sem ideális, sőt inkább káros, de a szükség mégis törvényt bontott nálam ismerethiány okán, amíg meg nem ismerkedtem a kendővel.

 

Aztán úgy okoskodtam, hogy ha nekem ekkora segítség, mondhatni megváltás a kendő, akkor bizonyára az lesz látássérült anyatársnőim számára is. El is határoztam, hogy elvégzek egy tanfolyamvezetői képzést – akkoriban ebből még szerencsémre nem volt túl nagy a választék, így nem küzdöttem a bőség zavarával –, és elkezdek a látássérült kismamák között egy ismeretterjesztő, felvilágosító munkát. Elvégeztem a képzést, és elkezdtem hirdetni magamat vakoknak és gyengénlátóknak szánt hírlevelekben, újságokban, és a tanulni vágyó jelentkezők sem maradtak el. Tanítottam, hintettem az igét, a várt eredmény azonban sajnos nem mindig jelentkezett, ugyanis igen sok olyan család akadt, akik bánatomra nem szerettek bele a hordozókendőbe. Volt olyan család, nem is egy, akik vettek ugyan kendőt, de változatlanul preferálták a babakocsit annak ellenére, hogy ők is nehézkesnek tartották a használatát, de akkor a babát legalább nem kell cipelni. Akadt olyan család is, aki pár hónap kendőzés után váltott vissza kengurura számomra érthetetlen okokból. Sőt volt olyan is, akit az egész kendőzés teljesen hidegen hagyott. Nekem pedig rá kellett jönnöm, hogy mindannyian mások vagyunk, más igényekkel, más prioritásokkal, és az én prioritásaim legalább annyira nem egyeznek más látássérültek igényeivel, mint egy látó tanfolyamvezető igényei a világ gyermeket nevelő látó családéival annak ellenére, hogy ha az ember nem lát vagy csak nagyon keveset, szüksége van az egyik kezére a botja vagy a kutyája hámja számára. Azaz a látássérültek javarészt bottal vagy kutyával közlekednek, és ezt a botot vagy kutyahámot célszerűen kézben lehetséges tartani. Persze, ahogy a mellékelt ábra mutatta számomra, a fenti még nem feltétlen zárja ki a babakocsi használatát, mivel az egy karos kocsit középen meg lehet fogni, és egy kézzel is lehet húzni a másik kéz bothasználata mellett akár teljesen vakon is. Nekem ez ugyan extrás mutatványnak tűnik, de mint tudjuk, kinek a pap, kinek meg a lánya. Mindenesetre én a kendő mellett tettem le a voksomat, és a hozzám forduló látássérült szülőknek az ortopédiailag megfelelő hordozást ajánlom és javasolom, ahogy egy látó tanácsadó is ezt javasolja a látó családoknak.

 

Mégis más látássérültként hordozni? A kendőt, egy mei tai-t, egy karikás kendőt, de felsorolhatnék itt bármilyen másik eszközt látás nélkül is lehet használni, meg lehet kötni szépen, helyesen, ezt bárki – esetleg kis gyakorlással – megtapasztalja, ha szemét behunyva próbálkozik a művelettel. Mivel a baba a hordozó személy testén helyezkedik el, és hordozáskor a hordozó személy mindkét keze szabadon marad, ezért a nem látó ugyanúgy tud közlekedni botja segítségével, mintha egyedül sétálna.

 

Mi hát a tanulság? Számomra mindenképpen az, hogy a nem látó ember ugyanolyan, mint látó társa. Vagy szeret hordozni, vagy nem, vagy tud hordozni, azaz tehetséges az egyes hordozóeszközök használatában, vagy nem, vagy szerelmes lesz a hordozásba, vagy elutasítja azt. Nincs különbség, egyformák vagyunk. Talán inkább az indíttatás nagyobb egy látássérült esetében a hordozás választására, mely az állapotból fakad ugye, hogy a hordozást mégis egyszerűbb ebben az állapotban a babával való közlekedéshez használni, ha objektíven nézzük a helyzetet, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy a látássérült szülő ezt a módot preferálja.

 

Én azonban bizakodom abban, hogy egyre több látó és látássérült választja a hordozást, mert hordozni jó!

 

Írta: Lukács Réka

 

 

 

 2013. szeptember 20. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Cikk


Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.