2 hónapos baba sír a kendőben « Ölbebaba

2 hónapos baba sír a kendőben

Kedves Ölbebaba!

A tanácsukat szeretném kérni kislányom hordozásával kapcsolatban. A pici most volt 2 hónapos, eddig csak néhány alkalommal próbáltam felkötni magamra. Pár hetesen próbáltam egy olyan kötést, amiben feküdt, de ezt elég bonyolultnak találtam ahhoz, hogy magamtól gyakran meg tudjam csinálni, ezért áttértem a kenguru kötésre, ahol a baba felém fordulva “ül”. Angliában élek, és még nem kerestem tanfolyamot, ezért csak netes videók alapján próbálkoztam. Többször sikerült úgy felkötnöm, hogy aludt, és szerintem jót aludt a kendőben, de a vége felé többször felsírt, aztán a végén mindig keserves sírásban ébredt fel. Olvastam, hogy esetleg melege lehet, ami könnyen előfordulhat, de mivel nem tudom soha, hogy mikor tudom majd felkötni, ezért nem mindig tudom ennek megfelelően öltöztetni… Máskor próbáltam azt is, hogy olyankor kötöm magamra, amikor ébren van, de már talán álmos, ugyanakkor nem lehet éhes. Nem tetszett neki, nem is bírom ilyenkor rendesen megkötni a kendőt, mert feszeng, kiegyenesíti magát, azért nem tudom megtámasztani a kendővel a feneke alatt. Olvastam, hogy lehet, hogy azért nem tetszik neki, mert érzi rajtam a tejet. Szerintem nagy valószínűséggel erről van szó, mert apuka kezében mindig sokkal tovább elvan, az én kezemben mindig feszeng, szerintem a tejcsi illata miatt. Mindig szopizni akar, majdnem mindig a cicin alszik el egyébként is.
Kérdésem, hogy van-e valami javaslatuk? Próbáljak esetleg másik megkötési módot, vagy lehet, hogy magával a kendővel van baj (sima szövetkendőm van), másik fajta hordozó kéne? Vagy lehet, hogy rosszul kötöm meg? Meg lehet ezeket tanulni netről vagy mindenképp szakemberre van szükség? Ha nem jól kötöm meg, okozhatok ezzel valami ortopédiai problémát a babámnak? Egyre jobban érdekli már a világ egyébként, szóval elképzelhető, hogy zavarja, hogy nem tud nézelődni…

Köszönöm szépen a választ és elnézést kérek a sok kérdésért!:)

Üdvözlettel:

H. Gabriella

Kedves Gabriella!

Mindenképp érdemes találkoznod egy babahordozási tanácsadóval vagy legalább egy hordozásban jártas édesanyával, aki meg tudja nézni, hogyan kötöd magadra a kendőt. A szövött kendő (ha jó minőségű, megfelelő a szövése) alkalmas hordozóeszköz egy 2 hónapos baba számára (sőt: valójában a legalkalmasabb), ha helyesen van megkötve – ezért nem kell beszerezned másik hordozót. A kendő használatát meg lehet tanulni internetes videókból is – van, akinek sikerül, de vannak olyan mamák, akiknek a videó kevés, fontos a visszacsatolás, a személyes találkozás. Az sem mindegy, hogy milyen videóból tanulsz. Olyan videókat érdemes nézned, amelyeken tapasztalt hordozók (esetleg képzett babahordozási tanácsadók) mutatják be a kötéseket. Ha rosszul van megkötve a kendő, akkor nem tartja kellően a kicsi gerincét, medencéjét, fejét, és ez hosszú távon okozhat problémákat. Ezért is nagyon fontos a jó minőségű hordozóeszköz és az anatómiailag helyes kötési pozíció. Hogy te jól kötöd vagy sem, ehhez mindenképp látni kellene a kötést (legalább fotón, ha élőben nem lehetséges…).

A kendőben való nyugtalanságnak sok oka lehet.

  • A rosszul megkötött hordozóeszköz valóban okozhat nyugtalanságot a babánál, mivel nem érzi biztonságban magát, ha nem simul elég szorosan az őt hordozó személyhez.
  • Az, hogy jókat alszik a kendőben, mindenképp pozitív jel. 🙂 Amikor felébred és felsír, akkor mi szokott történni? Előfordulhat esetleg, hogy a hosszú alvás után megéhezik? Érdemes megszoptatni ilyenkor (a szopi egyébként is nyugtató hatású).
  • Ha a meleg miatt sír fel, akkor arra megoldás lehet, hogy kiveszed a kendőből – ha valóban ez a baj, akkor szinte rögtön megnyugszik majd.
  • Valóban nehezebb helyesen felkötni egy feszengő babát. Ilyenkor miután felkötöd a kendőbe, tanácsos sétálni vele (akár a szabad levegőn is, a természetben), és amikor megnyugszik, és már nem feszít, akkor érdemes megigazítani a kötést, hogy jól tartsa a picit.
  • Egy két hónaposnál nem ritkaság, hogy szinte állandóan szopizni szeretne… Hordozás közben is lehet szoptatni. Lehetséges, hogy számotokra ez lesz a megoldás.
  • Kipróbálhatsz többféle kötési módot, esetleg egyik vagy másik kényelmesebb a kislányodnak (ez akkor is előfordulhat, amikor pl. csípőproblémás egy kisbaba). Ha a gyermeked nagyon kíváncsi, akkor a csípőn és háton hordozás is szóba jöhet (ez utóbbi a folyamatos szopira is “gyógyír” lehet, ugyanis a hátadon a kislányod nem érzi annyira a tej illatát).

Bízom benne, hogy a fenti válaszok átmenetileg segítenek nektek és mihamarabb sikerül személyes segítséget is találnotok.

Anikó2012. július 21. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.