“Csakis kifelé” « Ölbebaba

“Csakis kifelé”

Kedves Tanácsadó,

a Liliputiban vettem egy rugalmas hordozókendőt, az a gond, hogy 5 hetes kisfiam kezdettől fogva kizárólag kifelé fordítva érzi jól magát benne – úgy viszont nagyon szereti!
Nagy és erős baba: most 5,2 kg, már 1 hetes kora óta hasról hátra fordul, persze a fejét is tartja. Nagyon érdeklődő, és nem viseli el, ha korlátozva van (pl. a kezét sem engedi betakarni).
Úgy érzem, az ő esetében indokolt lenne a kifelé fordítás.
Az érdekelne, hogy létezik-e olyan megkötési módja a hordozókendőnek, amiben szabadabb a kilátás és nem árt a gerincének.
Esetleg milyen egyéb hordozási eszközzel tudnám így vinni?
Remélem, létezik valamilyen megoldás ilyen kicsik számára is, különben nem tudok vele ketten sehová sem menni (a babakocsit nem bírom egyedül a másodikról…).

Köszönettel,
K. Boglárka

Kedves Boglárka!

Leveled alapján próbáltalak elképzelni Titeket, hogy minél hatékonyabban tudjak az élethelyzeteteknek megfelelően segíteni, ám elsőre mégsem egy szakmai gondolatomat szeretném Veled megosztani, hanem egy teljességgel privátot, miszerint leírásod alapján egy nagyon édes kis vasgyúrót látok magam előtt, sok örömet kívánok hozzá :-)!

Ám bármilyen nagy és erős is egy baba, a kifelé fordítást nem látom indokoltnak, sőt azt mondom, ha egy mód van rá, ne ezt az utat válaszd! Több tippem is van, hogy mit is próbálnék ilyen helyzetben, ám nem titkolom, jóval könnyebb lenne ezeket egy személyes találkozó alkalmával megosztani veled, ahol rögtön láthatjuk is, mi hogyan működik, vagy nem működik, s ahol több kérdésemre Tőled azonnal kapnék választ, így egy-két tipp tán azonnal kiesne, mások viszont megerősödnének, tovább dolgozhatnánk rajtuk. Ebből a szempontból ez az írásos műfaj nehezítés, de remélem gondolataim mégis előrébb visznek, s vagy több körben konzultálunk így, vagy a tippeket kipróbálva lesz, ami egyértelműen bejön, avagy személyesen is találkozhatunk, hogy együtt járjuk körül a témát (velem, vagy kollégáim közül valakivel).

Azt írod, hogy Liliputi rugalmas kendőben hordozol, így azt tippelem, elöl hordozod a babádat. Továbbá annyit tudunk róla, hogy nagy és erős, kéri a fejét már egészen kicsi korától, és a kezét, kezeit is magának szeretné tudni, nem engedi bekötni őket. Jól értelek? Ám azt nem tudom, hogy mit csinál, amikor feléd fordulva hordozod, honnan látod, hogy az “nem tetszik” neki? Sír? Kapálózik? Nyöszörög? Mocorog? És ha úgy értelmezed ezeket a jeleket, hogy “ez nem jó”, te mit csinálsz? Iziben kiveszed, s megfordítod? Vagy előtte ringatózol? És olyankor mi történik? Egyre fokozódik a sírás? Próbálkoztál ilyenkor azzal, hogy megkínálod a szopizás lehetőségével? Szopizik a baba, vagy máshogy eteted/nyugtatod? Ha egy ennyire pici baba kifele fordítva láthatóan megnyugszik, erős a tippem, hogy anyukája felé fordulva anyaillatot érez, cicit szimatol, tejcsit kér, ahogy ennyire finoman közel kerül hozzá. Attól függetlenül, mikor cicizett utoljára, mennyit, hogyan, stb. Ha anyát érez, cicit kér. Nagyon tipikus jelenség ez, és igen, van baba, akit ha elfordítunk, nem kér tovább, messze lett hirtelen a forrás, elúszott a cici, lehet nézelődni… Erről a témáról sokat kérdezősködnék tehát: megnézném mi történik, ha a méltatlankodásra/tiltakozásra válaszként szopizási lehetőséget kínálunk a kicsinek, és megkérdeznélek, te hogy vagy ezzel a dologgal.

Ha nagyon kis korában minden alkalommal erősen sírt a kendőben, majd kivéve hirtelen, elvágólagosan elhallgatott, a csípőjére is gondolnék: nem lehet-e, hogy nagyobb terpeszben volt a lába a kendőben, mint ami kényelmes neki. Van olyan baba, akinek a kényelmes terpesze kisebb, mint amekkorát bizonyos kötésmódok megkívánnak. Náluk keskenyebb terpeszt biztosító kötéseket használunk. A kifelé fordítás az ilyen jellegű sírást enyhíti, hiszen kifelé fordítva egyáltalán nincs terpesztés – ez a kifelé fordítás egyik hátránya.

Az is lehet, hogy a kifelé fordítás a babádnak a szabad nézelődés lehetőségét adja, ami ilyen fiatal babánál nagyon nem tipikus kívánság, de bedobom az ötletek közé, hogy tudj mérlegelni. Szóval, ha csípőre vagy hátra kötöd a babádat, ugyanúgy tud nézelődni, mint ha elöl kifelé fordítanád, ám csípőn/háton hordozáskor ehhez megkapja még a te közelségedet is: a szoros, finom együttlétet. És fizikailag is kevésbé megterhelő ez neked, mint a kifelé fordítás. Csípőn hordozott babát például szimatolni is ugyanúgy lehet, mintha elöl lenne…

Első körben ezen tippek közül keresgélnék. Te hogy vagy velük? Van kedved kipróbálni, hogyan működik a hordozás, ha a fentiek alapján változtatsz valamit?

Több olyan eszköz is van, ami nem árt babád gerincének, válthatsz bátran, ha nem a kendő a te eseted , ám előrefelé fordítást egy valamire való hordozóeszköz sem ajánl fel, vagy ha igen, ne élj vele! Egészen biztos vagyok benne, hogy a harmonikus hordozás felé nem vihet az út, amely a babát távolítja az anyától, és én a kifelé fordítást távolításnak látom. Nincs nálam a bölcsek köve, hogy azonnal, látatlanban megmondjam, mi a számotokra legrövidebb út az örömteli hordozáshoz, de egy biztos: van oda vezető út, őszintén remélem, hogy mihamarabb rátaláltok.

Kitartást, jókedvet, örömteli babás napokat kívánok,

Szabó Vera

Szerkesztői megjegyzés: Ha tanácsadónk válasza alapján úgy döntenél, személyes segítségre lenne szükséged, szeretettel ajánljuk figyelmedbe Térkép – tanácsadók oldalunkat, ahol megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebb eső szakembereket.2012. május 31. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.