Helyes hordozás mei tai-ban « Ölbebaba

Helyes hordozás mei tai-ban

Kedves Tanácsadók,

Most szeretném elkezdeni hordozni gyerkőcöm, aki 3,5 hónapos. A 35. hétre jött így súlyra kisebb társainál, 5,5 kg jelenleg, magasságilag 60 cm.
E hétre kibéreltem 3 fajta hordozót: kendőt, mei-tai (Hajtka) és egy SSC-t (Beco).

Alapvetően hozzá kell szoktatni a hordozáshoz, nagyon nem szereti, sír, de cumival megnyugszik. A mei-tai-ban elértem, hogy cumi nélkül se sírjon, de szinte egyből bealszik, mintha ez egy védekező reakció lenne nála.

Az ssc-nél jobb a mei-tai az én hátamnak, talán nem elég széles a pántja, vagy a kereszthát jobban tart, szóval ez a fajta csatos hordozó kiesett.

A kendőt apa nem hordaná szívesen, így szeretném mei-tai-ban, vagy egyéb keresztpántos csatosban hordozni a babát.

Kérdéseim:

  • Hozzá lehet szoktatni a hordozáshoz akkor is, ha látszólag ennyire nem kedveli?
  • A mostani kibérelt mei-tai-ban – amit úgy adtak, hogy kicsi babákra jó – a hátánál simán beférne a karom, úgy eláll. Ennek így kell lennie, vagy ez rossz tartást eredményez? Lehet még nem elég nagy hozzá, vagy próbáljak más márkát?
  • Csatosból melyiket ajánlják, ami a legjobban alkalmazkodik a gyerek testéhez, és a hátamnak se annyira megterhelő?

Köszönettel:

Anna

Kedves Anna!

Köszönöm bizalmad, örülök, hogy megkerestél! Kérdéseidet csokorba szedted, íme válaszaim sorra:

„Hozzá lehet szoktatni a hordozáshoz akkor is, ha látszólag ennyire nem kedveli?”
Jó hírrel jövök: a hordozáshoz nem kell hozzászokni, a hordozás, testkontaktus finom, s kívánatos dolog minden babának!
Előfordul azonban, hogy a babák sírnak a hordozóban, ám én a magam részéről nem gondolnék a hordozás nem szeretésére, s ezt, mint lehetőséget, itt most ki is zárnám. Gondolnék viszont több dologra, ami miatt sírhatnak a babák, és az anyukával való beszélgetés során bedobnám ezeket a tippjeimet, s együtt gondolkodva van, aminek teret adnék/adnánk, s van, amit elvetnénk.
Leveled olvasva nagyon erős tippem, hogy a babád a közeledben, illatodtól bódultan, anyából még kérve szopit szeretne, amely kérés a cumival úgy-ahogy kielégül. S itt jönnének a kérdéseim, hiszen nem tudom, ez az út egyáltalán járható-e számotokra, mennyire életszerű, hogy vagytok a szopival, stb. A „bealvás” nekem nem annyira védekezést, mint inkább megnyugvást jelent, nagyon örülnék, ha erről is tudnánk beszélgetni. Illetve mindennél hatékonyabb segítségnek gondolom, ha találkozhatnánk, s nem csak beszélhetnénk a hordozásról, de élőben láthatnám hogyan van a kisbabád, mit csinál, s hogy vagytok ti együtt.

„A mostani kibérelt mei-tai-ban – amit úgy adtak, hogy kicsi babákra jó – a hátánál simán beférne a karom, úgy eláll. Ennek így kell lennie, vagy ez rossz tartást eredményez? Lehet még nem elég nagy hozzá, vagy próbáljak más márkát?”
Hát, nehéz látatlanban technikai kérdésre válaszolni, de ahogy én elképzelem ezt a „simán beférést”, egy nem elég szorosan, a baba hátát kellően nem támasztó, nem ölelő mei tai-t látok magam előtt. Ha van a közeledben elérhető hordozási szakember, javaslom, hogy tanuld meg az adott eszközt helyesen használni, hiszen csak akkor fogod tudni eldönteni, melyik eszköz milyen, s mit tud, ha megfelelően használod őket. A laza, bizonytalanul megkötött eszközben az arra érzékeny babák simán sírhatnak, lehet, már itt elcsíphetjük, a ti babátok miért sír.

„Csatosból melyiket ajánlják, ami a legjobban alkalmazkodik a gyerek testéhez, és a hátamnak se annyira megterhelő?”
A sokféle csatos között igen nagy a minőségbeli szórás, én a Magyarindát és a Manducát ismerem olyan csatosoknak, amiket meleg szívvel merek ajánlani, de mivel a csatosok mérsékelten állíthatóak, mindenképpen javaslom, hogy hozzáértő segítséggel próbáld ki őket, hogy megnézhessétek, a ti testarányaitokkal, neked s a babádnak kényelmes, anatómiailag passzoló legyen. Kicsikre (durván fél év alatt) a csatosoknál sokszor optimálisabb a Bondolino nevű hordozó, izgalmas lehet kipróbálnotok, ha van rá módotok, hiszen megkötős a vállpántja, így jobban testreszabható, de szabása a csatosokra hajaz, s nem a mei tai-ra, azaz jobban baba-mama alakú.

Üdvözlettel,
Vera2012. július 10. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet „Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.