Liliputi vagy BabyBjörn? « Ölbebaba

Liliputi vagy BabyBjörn?

Kedves Ölbebaba!

3 és fél hónapos kisfiam van. Elsősorban csattos hordozóra gondoltam. Én a Liliputi néztem ki magamnak, ismerősök pedig a Baby Björnt ajánloták még. Kérdésem az lenne, hogy melyik jobb a babának? Üdvözlettel:
Mné Tímea

Kedves Tímea!

Örülök, hogy te is úgy döntöttél, hordozni szeretnéd a kisfiadat. Szeretném több szempontra is felhívni a figyelmedet, amiket érdemes szem előtt tartani a hordozóeszköz kiválasztásánál.

Az egyik szempont az ortopédiailag helyes tartás hordozás közben. Ahhoz, hogy a baba csípője egészségesen fejlődjön, megfelelő helyzetbe kell hozni a lábait, azaz terpeszben, felhúzva, térdben behajlítva, térdhajlattól térdhajlatig alátámasztva kell megtartani. Ez a pozíció, valamint a felsőtest szoros körülölelése biztosítja azt is, hogy a baba ne üljön a hordozóban, és gerince stabil támaszt kapjon. Erről bővebben a “Milyen a jó bababhordozó-eszköz?” című cikkünkben olvashatsz. A BabyBjörnben és az ehhez hasonló felépítésű kengurukban a baba lábai lógnak, súlya a lágyéki részre terhelődik, gerincének megtartása kétséges, így ortopédiai szempontból semmiképp nem ajánlom az ilyen eszközöket.

A másik szempont az életkor. 3 és fél hónapos kisfiú esetében már nagy valószínűséggel bátran használhattok (ortopédiai szempontból megfelelő) csatos hordozókat, melyeket kb. 3-4 hónapos kortól szoktunk ajánlani. Lehet, hogy már tapasztaltad, de hordozás közben már biztosan fogod is tapasztalni, hogy az ennyi idős babák elkezdenek különösen érdeklődni a külvilág iránt, az elöl hordozott babák pedig ilyenkor kíváncsian hátrafelé tekeregnek, hogy még többet lássanak, sőt sokuk kifejezetten nyűgössé válik attól, hogy a látványosságoknak háttal kell tartózkodnia. Sok szülő válasza erre az, amit a BabyBjörn jellegű kenguruk is propagálnak (hiszen más megoldást nem tudnak nyújtani), hogy a babát arccal kifelé fordítják. Ez azonban sem testi, sem lelki szempontból nem tesz jót a babáknak, ahogy ezt a “Miért nem jó a babának, ha arccal kifelé hordozzák?” című írásunkban is olvashatod. A kifelé fordítás megfelelő alternatívája a csípőn vagy háton hordozás, így a babák a szülő nyújtotta biztonságérzet elvesztése nélkül és az egészséges tartás biztosítása mellett szabadon nézelődhetnek, ameddig csak szeretnének. Erre a BabyBjörn kenguruk végképp alkalmatlanok, hiszen csak elöl lehet bennük hordozni.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes figyelembe venni a súlyt. 5-7 kg-os tömeg elöl hordozása már jelentősen megterheli a hordozó személy gerincét, gátját, ezért ennél nehezebb babák esetében már időszerű elöl hordozásról csípőn vagy háton történő hordozásra váltani. A kizárólag elöl használható kenguruk által ajánlott 10-12 kg-os súlyhatárok sajnos figyelmen kívül hagyják ezt a fontos szempontot.

Ha tehát olyan csatos hordozót szeretnél kisfiad, magad és családod számára, amelyben sokáig kényelmesen, egészségesen és biztonságosan lehet hordozni, akkor az általad említett két lehetőség közül egyértelműen a Liliputi csatos hordozó a jó választás. A csatos hordozókról azonban jó tudni, hogy mivel adott a szabásuk, formázásuk, kialakításuk, minden baba-szülő párosra más-más márka passzol, így nem biztos, hogy nektek pont ez lenne a legmegfelelőbb döntés. A fenti kívánalmakat a Liliputin kívül számos más gyártó hordozója is képes teljesíteni, ilyenek pl. a Babbinka, a Bamberoo OC, a Beco, az Ergo, a Hajtka, a Manduca vagy a Magyarinda. Mindenképp azt javaslom tehát, hogy mielőtt megveszel egy hordozóeszközt, feltétlenül próbáld ki, és akár többet is teszteljen lehetőleg a család minden olyan tagja, aki később használni szeretné a hordozót, hogy megtaláljátok azt, amelyik a legideálisabb választás számotokra! Erre a legtöbb, hordozókat forgalmazó boltban van lehetőség, de egy közeli babahordozó klubban akár hosszabb időre is ki tudsz kölcsönözni egy-egy darabot.

Bízom benne, hogy mielőbb megtalálod a Ti hordozótokat!
Üdvözlettel:
Szegi-Holtzinger Zita2012. augusztus 6. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.