Mei tai újszülöttnek? « Ölbebaba

Mei tai újszülöttnek?

Kedves Tanácsadók!

Kisfiam most három hónapos, nagy súllyal születet és hosszú is (6kg 70dkg és 66cm). Tanyán lakunk, ahol a babakocsit igen nehéz tologatni, ezen kívül sokat megyünk, és túrázni is szeretünk. Úgy gondoltuk, hogy maitai-t vennénk, mert a szövött kendő megkötése számomra túl macerás. Szeretném megkérdezni, hogy a maitai jó-e nekünk, vagy van valamilyen más hordozóeszköz ami nekünk ideálisabb lenne? Ezen kívül szeretném tudni, hogy csípőn hordozni mennyi idős kortól lehet a babát?

Válaszotokat előre is köszönöm: Sinkatinka és Bendegúz

Kedves Sinkatinka!

Örömmel olvastam, hogy kisfiadat hordozni szeretnéd. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő hordozási módot és eszközt megtalálva ez mindkettőtöknek sok örömteli órát fog hozni!

A számotokra ideális eszköz megtalálásában személyesen tudnék igazán hatékonyan segíteni. Megmutatnám, mi mindenből válogathattok, fel is próbálhatnátok ezt-azt. Így, írásban csak ötleteket tudok adni. Leírom, mely eszközök jutottak eszembe a soraidat olvasva, és hogy melyiket miért tudom ajánlani.

Azt szeretném javasolni azonban, hogy ne vegyetek meg egy hordozót sem próba nélkül! Ha van rá mód, keressetek meg egy oktatót, egy klubbot, vagy akár egy hordozó anyát, és amit csak tudtok, próbáljatok föl! Nem tudom, merre laktok, de az ország számos pontján vannak már hordozós szervezkedések, ahol szeretettel látnak mindenkit, akit érdekel a téma.

Az eszközökről: írtad, hogy nem szívesen bíbelődnél a kendővel, és mei tai megvételén gondolkodsz. Utóbbi egy nagyon szuper eszköz; ha sikerül minőségi darabot találni, és megtanulni megfelelően szorosan megkötni, a hordozós kor végéig kényelmesen használhatjátok. Ami miatt nem venném meg rögtön, az a méretezése. Általában 4-6 hónapos kortól ajánljuk a mei tait az ún. panel hossza és a terpesz szélessége miatt. Mivel Bendegúz nagy baba, lehet, hogy már belenőtt a mei taiba, de próba nélkül ezt nehéz lenne eldönteni.
Vannak a piacon ún. bébi mei taiok, melyek direkt úgy lettek tervezve, hogy a 4-6 hónaposnál kisebb, fiatalabb babák is biztonsággal hordozódhassanak bennük. Számos márka létezik, azonban nem mind alkalmas tökéletesen a feladatára. Hozzáértő segítségével, megpróbálva az adott hordozót lehet biztosan meggyőződni arról, ideális-e az nektek.

Jó szívvel tudom ajánlani a Bondolinót, mely egy hibrid hordozó. Pántjai vannak, mint a mei tainak, csak a derékpántja nem kötős, hanem tépőzáras, és a vállpántok megfelelő terítésére sem kell úgy figyelni, mint a klasszikus mei tainál. Ezért használatát egyszerűbbnek gondolom. További előnye, hogy méretezése kicsit más, és biztos, hogy már most jó lenne nektek. Hátránya, hogy előbb kinövik a gyerekek; csak olyan 12 kilóig mondható ideálisnak.

Az ún. csatos hordozók is praktikusak, melyek használata szintén nem igényel hosszas kötözést. Többségük a hordozós kor végéig (kb.4 és fél éves kor) használható. Hogy Bendegúz már belenőtt-e a csatos hordozókba, az szintén próbával dönthető el.

Kérdezted, mikortól lehet csípőre kötni a babákat. Szövött és karikás kendőben, megfelelően kötve már újszülött kortól működik a csípőn hordozás! Mivel a karikás kendő megkötése nem túl bonyolult, ezt az eszközt is figyelmedbe ajánlom (azzal a megjegyzéssel, hogy mivel csak csípőn az igazi, inkább a rövidebb ideig tartó hordozáshoz jó). Bébi vagy normál mei taiban is köthetnéd csípőre a fiadat, valamint a csatos hordozók nagyobb részében. (Ez utóbbiakat mondjuk én inkább olyan 4 hónapos kortól javasolnám e célra .)

Nem tudom, sikerült-e jó ötleteket adnom. Ha van még kérdésed, szeretettel várom ezentúl is!

Sok sikert kívánok a számotokra ideális hordozó megtalálásához, és persze boldog hordozást!

Nóra2011. július 31. Nincs hozzászólás

Címkék:


Kategóriák: Kérdezz! - Felelek.


A bejegyzéshez jelenleg nem lehet hozzászólni.Magyarinda Családi Fesztivál

Ismét egy jónak ígérkező hordozós program! Részletek a Facebookon!

Nemzetközi Babahordozó Hét 2015

2015. október 4-10. között ismét Nemzetközi Babahordozó Hét! A hazai eseményeket többek között itt követhetitek nyomon: http://www.babahordozohet.hu/ https://www.facebook.com/babahordozohet

Kendő-/hordozógyűjtés, hogy könnyebb legyen a terhük

Egy hordozó édesanyához odalépett egy menekült édesanya, és kérte, mutassa meg, hogyan kötötte fel a babáját, mindjárt hozza a...

Kötődéselmélet, neuropszichológia és babahordozás

A Beli Buba szeretettel meghívja a téma iránt érdeklődőket Dr. Henrik Norholt előadására, melyet “Attachment Theory, Neuropsychology and Infant...

Babahordozós kép és egy szöveg az adó egy százalékának felajánlásáról. Részletek a képre kattintva.